В сряда еврото отбеляза повишение за трети пореден ден, след като затвори търговията на нива от 1.4434 долара. Благоприятно влияние на единната валута оказаха оптимистичните очаквания на инвеститорите около успешния вот в парламента на Гърция, който в последствие стана факт.

Гръцкият парламент одобри новата тежка правителствена средносрочна програма със 155 гласа "за" срещу 138 гласа "против", като 7 от гръцките депутати не са участвали във вота. Така с този вот беше одобрен петгодишния план на сурови икономии и тежки реформи в Гърция за 28.4 млрд. евро, който беше важно условия, за да може Гърция да продължи да получава така нужната й международна финансова помощ и да избегне изпадането във фалит. Оптимизмът около този вот доведе до засилване на риск-апетита на финансовите пазари, което оказа положителен ефект върху еврото вчера.

Продължаващо благоприятно влияние на единната валута от последните дни оказва и пролихвеното изказване на управителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, че банката ще качи основната си лихва с 25 пункта до 1.50% на заседанието в началото на юли, както и споразумението за roll-over на гръцките дългови книжа.

Британският паунд също отбеляза ръст вчера, като затвори търговията на нива от 1.6060 долара. И тук подкрепа на паунда оказа добрият риск-апетит около успешния гръцки вот, както и смесените икономически данни от Острова. Паричното предлагане М4 - финално за май на годишна база е -0.2%, като се очакваше да достигне -0.9%. Потребителските кредити за май са 0.2 млрд. паунда, като се очакваше да достигнат 0.4 млрд. Ипотечните заеми за май са 1.1 млрд. паунда, очакваше се да достигнат 0.7 млрд. Индексът на услугите за трите месеца до 04.2011 на тримесечна база е 0.9%, очакваше се да достигне 0.7%. Показателят бе 0.9% за предходния период.

В сряда йената отбеляза повишение спрямо долара, затваряйки търговията на нива от 80.76 йени. Влияние на това оказа добрия риск-апетит на форекс пазара, който не е в подкрепа на долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД