В четвъртък еврото отбеляза четвърто поред повишение и затвори търговията на нива от 1.4501, след като през целия ден се движеше разнопосочно. Позитивно влияние върху единната валута оказва добрият риск-апетит на финансовите и фондови пазари след успешния гръцки вот. Известно негативно влияние на еврото по време на вчерашната търговия оказаха слуховете за отлагане на гласуването в парламента на Гърция на законите и конкретната петгодишна програма на сурови икономически мерки.

Негативни бяха и серията смесени до по-слаби вчерашни икономически данни от Еврозоната и Германия - по-слабите данни за продажбите на дребно през май и работната заетост за юни в Германия, слабите потребителски разходи във Франция и по-ниския от очакванията предварителен CPI на Еврозоната за юни месец.

В същото време негативно влияние на долара оказаха по-слабите данни за пазара на труда в САЩ. Молбите за помощи за безработни за седмицата до 25.06 са 428 000, като се очакваше да достигнат 424 000, при показател 429 000 за предходния период.

Впоследствие имаше ново силно покачване на риск-апетита на финансовите пазари, след успешния втори вот за одобрение на закона за новия петгодишен план на сурови икономии в размер на 28.4 млрд. евро, както и след постигната договореност между немското правителство и германските банки относно техния принос в размер на около 3.2 млрд.евро към новия спасителен международен план за финансова помощ за Атина.

В четвъртък британският паунд регистрира понижение, затваряйки на нива от 1.6050 долара след резки двупосочни движения по време на търговията. За този спад на паунда основно влияние оказа продължаващото рали в кроса EUR/GBP с оглед края на месеца и обичайните за този период покупки в този крос от страна на Бундесбанк. Също така негативно влияние върху паунда оказаха и новините за сериозни съкращения на персонала в редица големи британски банки.

Японската йена се покачи спрямо долара, затваряйки търговията на нива от 80.55 йени. Влияние на това оказа добрият риск-апетит на форекс пазара, който не е в подкрепа на долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД