Цената на 300 грама пържен калкан по капанчетата на Северното ни Черноморие достигна 22 лева, след като в предходни години килото пресен калкан се движеше около 24 лв.

Подобна цена прави деликатесната риба неосъществим блян за повечето български клиенти, коментират самите туристи. Все по-рядко пресен калкан не може да се намери и на рибните пазари, защото е скъп.

По Добруджанското крайбрежие, ако заведението е край морето, където се предлага пържена риба, не е много луксозно, цените варират между 4 лв. за 250 грама хамсия, граца, попчета и 5 лв. за сафрид.

Около 7 лв. струват 350 грама карагьоз или пържен сафрид в по-луксозните капанчета, в ресторантите цените скачат драстично в зависимост от звездите на заведението.

Рибената чорба, за която познавачи биха поспорили дали е оригинална по заведенията на нашето Черноморие, е също с цени, които варират и започват от 2.50 лв.

Толкова струва и 100 грама пържена цаца в центъра на Добрич в заведение - тип закусвалня и без примамливата гледка на морето.

Източник: Фокус