Доларът регистрира повишение спрямо основните валути, в момент когато щатските пазари са затворени.

Продължаващите притеснения на пазара за дълговата криза в Европа и очакванията за забавяне на световния ръст, карат инвеститорите да предпочитат щатската пред останалите основни валути.

Спрямо йената щатският долар се повиши до нива над 81 йени и се разменя рано сутринта за 81.10.

Еврото се понижи до 1.4470, след неколкократни неуспешни опити да се справи със съпротивата при 1.4550, което го оттласна силно надолу към 1.4500, а впоследствие и по-надолу.

Паундът поевтиня спрямо долара до нива от около 1.6040 рано тази сутрин, като най-високата му стойност за деня бе при ниво от 1.6100.

Най-слабо е повишението на зелените пари спрямо швейцарския франк, където те се борят с ключовото ниво на съпротива от 0.8500. Потенциалното му преодоляване би отприщило по-нататъшното повишение на двойката с цел 0.8550.

Швейцарската валута продължава да е предпочитана от инвеститорите, като „=спасителен остров в условията на растяща глобална несигурност.

Друга валута, спрямо която доларът изключително трудно да поскъпва, е канадският му съименник. Тук повишението е минимално като търговията е при нива от 0.9615.

Глобалната несигурност кара инвеститорите да бягат от валутите и на развиващите се страни. Австралийският долар поевтиня спрямо щатския и рано тази сутрин се търгува при нива от 1.0660, или понижение с около цент от вчера

Източник: Fx1.bg