Поскъпването на жилищата се отлага за пореден път. Цените на двустайните тухлени апартаменти в София като цяло отбелязват нов лек спад през първото полугодие на 2011 г. Това показват данните за сключени реални сделки на две от най-големите посреднически агенции.

При "Адрес" анализът на сделките показва: от общо 42 района цените отбелязват спад в 29, а са на положителна територия само в 13.

При "Явлена" тенденцията е подобна - в 2/3 от кварталите жилищата поевтиняват, а в 1/3 - поскъпват. От агенцията споделят, че запитванията от клиенти и сключените сделки не се различават особено от края на м. г. Най-много сделки са реализирани в Центъра, "Младост", "Лозенец" и "Бели брези".

Данни на "Адрес" показват, че най-голяма динамика има в районите "Люлин", "Младост" и "Надежда".

Изгодни сделки се сключват в Центъра

Цените на жилищата в централната част на София паднаха до атрактивни нива - между 700 и 1100 евро на квадратен метър.

Това показват данните за полугодието на "Адрес" и "Явлена". В тази група обаче не се включват най-скъпите луксозно обзаведени апартаменти.

Ниските цени позволяват сключването на изгодни сделки, които могат да се окажат добра инвестиция в дългосрочен план, коментират посредници.

Наскоро апартамент (с площ 110 кв. м ) на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Парчевич" бил продаден за 85 000 евро. Това прави цена от 773 евро на квадрат.

Преди три години същият имот се е предлагал на пазара за 170 000 евро, а купувач е давал 130 000 евро.

"Който намалява цените до реалните, ще успее да реализира имота си. Но част от продавачите продължават да се държат като германците при Сталинград - знаят, че каузата им е загубена, но инатът ги държи", коментира Иво Кирилов, главен брокер в отдел "Център" в една от големите агенции.

Източник: в. Труд