„Търговските сесии на БФБ през последните няколко дни определиха текущите нива на индексите като устойчиви, след сериозните понижения през предходните няколко седмици", коментира Стефан Ангелов, главен брокер във Варчев Финанс, за Profit.bg. „Предлагането на големи количества акции по пазарни цени и ниската ликвидност на пазара накараха по-голямата част от инвеститорите да предпочетат да си преместят офертите купува на по-ниски нива, с цел намаляване на риска и очакване на по-голяма възвръщаемост".

Последните няколко сесии, според експерта, показаха липсата на интерес за продажби на текущите нива, но и все още повишена предпазливост от страна на участниците на пазара за заемане на по-агресивна стратегия. Ангелов смята също така, че следващите няколко сесии ще ни покажат дали пакетите, предназначени за продажба за кратки срокове вече са привършили, което ще определи и последващата посоката на индексите на БФБ.

„Сега въпросът е дали индексите са достигнали някакви краткосрочни дъна, а отговорът на този въпрос ще ни даде развитието на търговията през следващите няколко търговски сесии", обясни експертът. „Към момента SOFIX все още запазва възходящото си средносрочно движение, като очакванията ни днес са тест на нивата 414 пункта и ако имаме успешен пробив, то следващата цел на индекса е 416.25 пункта, където ще се дадат отговори на много въпроси".

Стефан Ангелов добави, че ако и тези нива бъдат пробити, то е възможно силно импулсивно възходящо движение. Другият сценарий е тест и пробив на 408 пункта, след което целта на индекса ще бъде 400 пункта, където подкрепата ще бъде значителна.

„Днес очакваме надмощие на купувачите и повишение на борсовите индекси, като най вероятно ще имаме пробив на SOFIX над 413.06 пункта. Последните 2 сесии ни показаха липсата на интерес за продажби на текущи нива, поради което очакваме подкрепа на бичи настроените участници на пазара, които ще се опитат да се противопоставят на продавачите", каза в заключение Стефан Ангелов.

Общият борсов оборот в четвъртък остана под 466 хил. лв., като търговия имаше при 54 емисии акции. С повишение затвориха 27 от книжата, а други 9 останаха без промяна в цената.

Индексът SOFIX се върна към растеж в четвъртък. Повишението му бе от 0.39%, на 411.54 пункта. В зелено се оцветиха още BG 40 (+0.15%, 127.42 пункта) и BG TR30 (+0.16%, 334.55 пункта). Индексът BG REIT загуби близо процент от стойността си и затвори на 50.73 пункта.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!