Посетете и нашата Фейсбук страница

Собствениците на компании могат да научат много неща от филмите, от това как да преодоляват страха си, до това как да балансират работата и личния си живот.

Ето седем класически филма, подбрани от Business Insider, които предлагат много ценни съвети:

Социалната мрежа (2010 г.)

Приятелите са от значение.

Той може да е най-младият милиардер в света, но основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг не е стигнал дотук без да си създаде и врагове.

От общежитието в Харвард, до съдебната зала, филмът е базиран на проблемите и успехите на създателя на Facebook, докато превръща социалната мрежа в империя за милиарди долари.

Въпреки че Закърбърг и първите служители на Facebook определят филма като напълно измислен, сагата отправя едно ценно предупреждение към младите предприемачи за това колко лесно славата и парите могат да застрашат личните отношения.

Уолстрийт (1987 г.)

Алчността не винаги е нещо добро.

Бъд Фокс (Чарли Шийн) е амбициозен млад брокер на Уолстрийт, който отчаяно се опитва да успее във финансовия свят. Той успява да си уреди среща с изключително богатия и известен с безскрупулността си брокер Гордън Геко (Майкъл Дъгляс), чието мото е "алчността е нещо добро."

Геко става ментор на Фокс, вземайки младия брокер под крилото си и насърчавайки го да участва в измами и търговия с вътрешна информация, за да постига успехи. Когато Фокс обаче е арестуван за съмнителни бизнес сделки, той осъзнава, че в живота има по-важни неща от парите.

Поуката? Уолстрийт отправя към собствениците на компании силно морално послание, че богатство не се трупа за един ден и че алчността почти винаги пречи на истинския успех.

Авиаторът (2004 г.)

Не се страхувайте от големия играч.

Наградената с Оскар лента показва 20-годишната кариера на легендарния Хауърд Хюз (Леонардо ДиКаприо), който извървява пътя от филмов режисьор в Холивуд до иновативен пилот на самолет и собственик на авиокомпания.

Биографичният филм показва как Хюз придобива Trans World Airlines и се опитва да се конкурира с голямата, лоша авиокомпания Pan American Airlines. Пътят е дълъг и PanAm оказва сериозна съпротива, но Хюз така и не се отказва. Въпреки че Хюз в крайна сметка получава параноя и различни фобии, във филма той прави малко завръщане.

Поуката от този филм е следната: Никога не се страхувайте да премерите сили с компания, която е по-голяма от вашата.

В преследване на щастието (2006 г.)

Добрата работна етика ще ви отведе далеч.

Крис Гарднър (Уил Смит) е търговец в Сан Франциско, който остава без дом и трябва да се грижи за малкия си син, след като губи семейните спестявания в лоша бизнес инвестиция. Гарднър обаче не губи време в отчаяние. Той решава да изкара шестмесечен неплатен стаж, който в крайна сметка може да му осигури работата на мечтите му.

Въпреки че другите стажанти са по-млади и по-образовани, здравият разум на Гарднър, доброто му отношение и невероятната работна етика надделяват. Той сбъдва мечтата си като в същото време печели уважението на всички, с които работи.

Джери Магуайър (1996 г.)

Придържайте се към ценностите си

Джери Магуайър (Том Круз) е спортен агент в голяма компания, който е готов да направи всичко, за да осигурява добри финансови договори на спортисти (и голямата комисионна, която получава от тях), но е уволнен, след като променя възгледите си и предприема по-честен подход към работата си. Той губи работата си и повечето си клиенти, но вместо да се откаже, Джери решава да основе собствена спортна агенция. Филмът ни напомня, че започването на бизнес никога не е лесно, но ако правиш това, в което вярваш, това винаги е правилният избор. В крайна сметка той се оказва по-щастлив и по-успял от всякога.

Бейби-бум (1987 г.)

Балансирането на служебния и личния живот е възможно.

Джей Си Уайът (Даян Кийтън) е успяла нюйоркска бизнес дама и работохолик. Скоро обаче научава, че е наследила малко дете от покоен далечен роднина.

Виждайки, че не успява да се справя с кариерата си и с дете вкъщи тя се мести от града в провинцията и започва процъфтяващ бизнес с продажбата на ябълково пюре за бебета. Тя научава, че служебният успех може да се балансира със щастлив и пълноценен личен живот.

Пиратите от силиконовата долина (1999 г.)

Конкуренцията е добра за бизнеса

Филмът пресъздава конкуренцията между Apple и Microsoft, докато Стив Джобс (Ноа Уайли) и Бил Гейтс (Антъни Майкъл Хол) се опитват да изградят своите технологични империи през 80-те години на миналия век.

Въпреки че филмът не е 100% по реални събития, той пресъздава напрегнатото съперничество между двама бизнесмени и как те постоянно подхранват това съперничество.

Като се има предвид, че истинските Стив Джобс и Бил Гейтс в момента са начело на технологичната индустрия, изглежда че от филма има поне един извод: Когато точно сте започнали бизнеса си, малко конкуренция няма да навреди на никого.

Посетете и нашата Фейсбук страница