Турция е на 19-о място по вложения в България и стокообменът между двете страни е 4 млрд. долара, но според изпълнителния директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов има възможност за ръст на обема на турските инвестиции и стокообмен до 10 млрд. долара. За да се случи това обаче, турските делови среди поискаха съдействие за облекчаване на визовия режим.

"Отворете вратите си за нас", заяви зам.-председателят на Турско-българската търговска индустриална камара Мустафа Ярдамчъ, цитран от БТА, по време на бизнесфорум в рамките на първото посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл у нас.

Друг проблем, според турската страна, са затрудненията при преминаването на границата на турските товарни автомобили.

В потенциалните сфери на сътрудничество между бизнеса на двете страни са и балнеотуризмът и жилищното строителство.

Междувременно се проведе среща на четири очи на двамата президенти, на която са обсъдени трансграничната междусистемна връзка и „Набуко" като общ проект, в който България и Турция имат ключова роля, съобщи "Фокус".

„Необходимо е ускоряването на работата по трансграничната междусистемна връзка за доставка на газ между България и Турция", каза президентът Георги Първанов на пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл. Тази връзка би могла да служи не само като „байпас" в критични ситуации, но и за постоянна доставка на газ.

Двамата президенти са се договорили за създаване на смесена комисия, която да разгледа важните проблеми за двустранните отношения, за които трябва да има ясна политическа воля за решаване.

За последните години рязко скочи стокообменът. Има добри примери на турски мащабни инвестиции в България и обратно - има пробиви в добрия смисъл на думата, на български инвестиции на турска територия, отбеляза българският президент.

Турският президент Абдуллах Гюл изрази увереност, че визитата му в България ще подпомогне развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, социалната сфера, политиката и културата. Тази наша визита е част от интензивния диалог в последните 20 години между България и Турция, каза Абдуллах Гюл на пресконференция с българския си колега.

Абдуллах Гюл е на официално посещение в нашата страна на 11 и 12 юли 2011 г. по покана на президента Георги Първанов.

Това е първо посещение на турския държавен глава в България. Българският президент бе на официално посещеие в Турция през 2008 година.

Двамата взеха участие в няколко международни форуми в София и Истанбул през 2009 и 2010 г.

Президентите на двете страни участваха в българо-турски бизнес форум.

Президентът Абдуллах Гюл ще има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. Турският държавен глава ще разговаря и с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и с председателя на групата за приятелство с Турция в Народното събрание Рамадан Аталай.

През последния ден от визитата турският президент ще посети музея в археологическия резерват в старата българска столица Плиска, както и Шумен и Хитрино.