След разочароващите данни от петък за заетостта в САЩ и огромния скок на инфлацията в Китай, отчетен през уикенда, Джим Роджърс, главен изпълнителен директор и председател на Rogers Holdings, заявява пред CNBC, че независимо от това какво ще се случи със световната икономика, той ще спечели пари от позициите си в суровините.

„Ако състоянието на световната икономика се подобри, аз печеля пари от суровините. Ако състоянието на икономиката пък се влоши, те ще печатат още пари, а аз ще направя пари от суровините," казва Роджърс в интервю за CNBC.

Пазарът на суровини е в силна корелация с щатския долар в последните месеци, а Роджърс казва, че също така има дълъг долар.

"Дълъг съм на долара, тъй като всички бяха мечи настроени. Така че имам дълъг долар. След пет години може да нямам подобни позиции, но в момента има дълъг долар. Доларът и суровините не е задължително да имат корелация помежду си, независимо от това какво гледате по CNBC," казва Роджърс.

Въпреки цялата волатилност на световните пазари инвеститорът твърди, че не усложнява нещата.

"Дълъг съм на суровините и притежавам редица валути. Скъсил съм дългосрочните щатски държавни облигации, както и щатски технологични компании, акциите на една голяма щатска банка и развиващи се пазари," казва Роджърс.

Късите позиции според Роджърс ще го предпазят, ако състоянието на световната икономика се влоши, а според него Федералният резерв и други централни банки ще защитят позициите му в суровините, като печатат още пари.