Осем българи задържа прокуратурата в италианския град Бари по подозрения в участие в международна мрежа за източване на над 50 милиона евро от кредитни карти от банкомати в Европа, Русия и Африка. Те са свързани с арестуваните в операция "Шок".

Разследването на прокуратурата в град Трани, продължило 3 години, доведе до разбиването на групата на "вампирите на банкоматите" в София.

Мрежата клонира кредитни и дебитни карти в почти цяла Европа чрез изтънчена електронна техника. Клонирани са 15 хиляди карти, като според магистратите са източени близо 50 милиона евро в Европа и Русия, Кения, Южна Африка и Съединените щати.

Утре ще бъдат огласени още подробности от международната операция "Night clone card", която в България носеше кодовото име "Шок". Смята се, че операцията е разбила най-голямата група за клониране на банкови карти в света.

В европейската заповед за арест има данни за участието на лицата в организирана престъпна група, създадена за източване на банкови сметки главно в Италия, Испания, Франция и България.

Източник:БНР