32% от проектите на иновативни компании и над 30% от тези за подобряване на технологиите и подобрение на предприятията пропадат заради невъзможността голяма част от фирмите да дофинансират проектите. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма подписа днес споразумение с пет български банки по гаранционния фонд на JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия). Петте банки са: СИБанк, ПроКредит, Райфайзенбанк, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк.

Министерството е договорило повече от 1 милиард лева от четирите типа фондове на финансовия инструмент, за да може да се гарантира достъп до финансов ресурс за компаниите. Това ще става под формата на рисково финансиране и преференциални кредити. Трайков подчерта, че този инструмент е за предприемчиви хора, а не за такива, които очакват готово финансиране на калпак. Целта е до края на годината 100% от средствата да бъдат договорени и 50% платени.

Енергийният министър е на мнение, че европейските средства оказват "един разглезващ ефект от безплатните пари" и "махмурлукът, когато тях ги няма, води до намаляване на ефективността на фирмите".

Източник: БГНЕС