Доларът поевтиня, както и щатските държавни ценни книжа, след като Standard & Poor's се превърна във втората рейтингова агенция, която заплаши, че може да понижи кредитния рейтинг на най-голямата световна икономика.

Щатската валута се понижи с 0.2% спрямо еврото до 1.4172 долара за евро тази сутрин, като същевременно спадна за шести пореден ден спрямо швейцарския франк. Доларът поевтиня с 0.1% спрямо швейцарския франк до 0.8150.

Между печалби и загуби се движиха азиатските индекси, като този следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.1%.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке коментира, че не е подготвен да вземе незабавни мерки за стимулиране на щатската икономика преди данните, които ще излязат днес относно доверието и промишлеността.

Междувременно европейските банкови регулатори ще оповестят днес резултатите от стрес-тестовете на 91 банки, част от усилията да се повиши доверието в европейската банкова система.

Нека да припомним, че по-рано на 13- юли и от Moody's поставиха под наблюдение щатския рейтинг за потенциално понижение.

Вчера щатските индекси регистрираха понижение, като широкият S&P 500 изгуби 0.7% от стойността си, след като коментарите на Бернанке заличиха по-рано през деня повишението на индексите след добрите резултати от JPMorgan Chase & Co.

Щатският отчетен сезон навлиза в най-активната си част и вчера акциите на Google Inc. регистрираха повишение от над 12% на извънборсовия пазар след по-добри от очакваното резултати.

След като достигна вчера нов исторически рекорд, златото загуби 0.4% от стойността си до 1 581.25 долара за унция с незабавна доставка. Благородният метал е поскъпнал с 12% през тази година и се насочва към второ поредно седмично повишение.

Петролът отбеляза минимално повишение днес, добавяйки 0.16 долара към стойността си до ниво от 95.85 долара за барел с доставка през август.