В Стара Загора се провежда полицейска операция под кодовото наименование "Спокойствието". Това съобщи за БНР Алекси Алексиев, директор на Областната дирекция на МВР.

Арестувани са двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура" в момент на получаване на подкуп от 7200 лева. Той бил даден от представители на фирмата "Трейс", изпълнител на строителството на АМ "Тракия" и на една от фирмите подизпълнители. Късно снощи е задържан и директорът на Държавната автомобилна инспекция в Стара Загора Ангел Димитров.

Задържани са и тези, които са дали парите на служителите на АПИ. Те са задържани на пътя. Акцията се нарича "Спокойствието", защото фирмите, които строят магистралата, плащали на Държавната автомобилна инспекция и АПИ по 100 лева на камион, за да не минават през задължителния кантар, който следи за свръхтегло на превозваните инертни материали.

Според Алекси Алексиев полицията е събрала доказателства, че през последната година служителите на Държавната автомобилна инспекция и на АПИ са получили подкупи за над 70 000 лева. В офиса на ДАИ в Свиленград са били открити 16 000 лева. Задържаният директор на ДАИ в Стара Загора е получил сърдечна криза и е бил настанен в болница, където състоянието му е стабилизирано. Акцията продължава с разпити и претърсвания.

До този момент са арестувани около 15 души. На част от тях ще бъдат наложени 24-часови мерки, останалите ще бъдат разпитани и освободени. Наблюдаващ прокурор е Алексей Ангелов от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Източник: БГНЕС