Еврото регистрира известно повишение и е на 0.7% от най-ниската си стойност от седмица насам при 1.4110 спрямо долара, като на пазара продължават да тежат опасенията, че европейските лидери няма да намерят единно решение на дълговата криза.

Вчера единната валута поевтиня до най-ниска стойност от 1.4014, но впоследствие възобнови повишението си нараствайки до ниво над 1.4100.

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел на 21 юли, за да обсъдят финансовата стабилност в региона. Втората среща в рамките на месец се налага следствие на задълбочаващата се криза, която се прехвърля от Гърция и в други европейски страни.

Президентът на Европейската Централна Банка - Жан-Клод Трише отново потвърди становището на финансовата институция, че не приема какъвто и да било вариант свързан с неплащане на Гърция по дълга й.

Той също така заяви пълната си увереност, че Италия може да възобнови поизгубеното инвеститорско доверие.

Преди срещата на европейските лидери Гърция и Испания планират продажбата на държавни ценни книжа, като Испания ще продава едногодишни и 18-месечни облигации за 4.5 млрд. евро, докато Гърция 3-месечни на стойност 1.25 млрд. евро.

Вчера доходността изисквана от инвеститорите за Испанските и Гръцките облигации достигна исторически рекорд, като тази по испанските 10-годишни облигации се повиши с 25 базисни пункта до 6.32%, с което спреда спрямо немските е 367 базисни пункта. Доходността по двугодишните гръцки облигации се повиши с 291 базисни пункта до 36%.

Изключително слаби движения бяха регистрирани при останалите основни валути спрямо долара. Швейцарският франк се търгува в изключително тесни граници от вчера около нивата 0.8150-0.8180.

Паундът е с диапазон на търговия 1.6060-1.6080 спрямо долара, докато японската йена се търгува между 79 и 79.20. Пазарите като цяло са в очакване на раздвижване около случващото се на „стария континент".