Общата печалба преди облагане с данъци на двадесет и петте най-големи банки в света по този показател надхвърля 290 млрд. долара в края на 2010 г., показва класация на британското издание The Banker.

Четири от 25-те най-големи банки по печалба в света са китайски, като и четирите са челната десетка, а две от тях оглавяват класацията.

Общо пет от 25-те най-големи банки по печалба в света развиват дейност и в България. Това са BNP Paribas, Citigroup, Credit Agricole (чрез Emporiki Bank), ING Bank и UniCredit.

Както и през 2009 г. подреждането се оглавява от Industrial Commercial Bank of China, която отчита 32.52 млрд. долара печалба в края на миналата година.

Второто място също се заема от китайска банка и това е China Construction Bank Corporation, която има 26.44 млрд. долара печалба. Челната тройка се оформя от JPMorgan Chase & Co с положителен резултат в размер на 24.85 млрд. долара.

Само още една банка през миналата година е имала печалба от над 20 млрд. долара и тя отново е китайска. Това е Bank of China с печалба в размер на 21.46 млрд. долара.

Петото място е за британската HSBC Holdings, която за миналата година има положителен резултат в размер на 19.03 млрд. долара.

Шеста в класацията е щатската Wells Fargo & Co с 18.7 млрд. долара печалба, а на седмо място е четвъртата китайска банка в челната десетка - Agricultural Bank of China, чиято печалба за миналата година възлиза на 18.2 млрд. долара.

На осмата позиция е и първата представена в България банка. Това е BNP Paribas, която в края на 2010 г. отчита печалба в размер на 17.4 млрд. долара.

Челната десетка се оформя от Banco Santander (16.07 млрд. долара) и Goldman Sachs (12.89 млрд. долара).

Местата от 11 до петнадесето в класацията се заемат от щатската Citigroup (12.27 млрд. долара), британската Barclays (9.49 млрд. долара), японската Mitsubishi UFJ Financial Group (9.12 млрд. долара), френската Credit Agricole (8.86 млрд. долара) и японската Sumitomo Mitsui Financial Group (8.62 млрд. долара).

Така в челната петнадесетица на най-големите банки по печалба в света има само пет европейски банки.

На шестнадесето място е френската Groupe BPCE (7.68 млрд. долара), на седемнадесето е японската Mizuho Financial Group (6.63 млрд. долара). Местата до 20-о се попълват от ING Bank (5.98 млрд. долара), Morgan Stanley (5.8 млрд. долара) и Deutsche Bank (5.31 млрд. долара).

Извън първите 20 остава UniCredit, чиято печалба за миналата година възлиза на 3.36 млрд. долара.

Местата от 22-ро до 25-то се заемат от Norinchukin Bank, Lloyds Banking Group, Bank of America и Royal Bank of Scotland.