Европейската комисия представи днес в Брюксел петия годишен доклад за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка.

В документа, данни от който вече бяха оповестени неофициално, е записано, че двете страни трябва да постигнат по-нататъшен напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията, а в случая с България - и в борбата с организираната престъпност.

Докладът набляга на факта, че и в двете държави съдебната система трябва да положи по-големи усилия за реформа. Комисията прави препоръки за по-нататъшни действия в България и Румъния, а през лятото на 2012 г. ще направи цялостна оценка на напредъка и ще изготви предложения в зависимост от нея.

В доклада за България се посочва наличието на трайна политическа воля и ангажимент на българското правителство да продължи изпълнението на стратегията за реформа. България продължи да реформира съдебната система, взе мерки за укрепване на законодателството в областта на конфликта на интереси и започна структурна реформа на полицията и системата на наказателните съдилища, отбелязва ЕК.

В същото време обаче се посочва, че борбата с корупцията по високите етажи на властта не е довела до убедителни резултати през последните 12 месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри.

Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за извършване на съдебната реформа.

Има неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише още в доклада.

Източник: БТА