Еврото отчете второ поредно повишение в сряда, като затвори търговията на нива от 1.4215 долара. Позитивно влияние на единната валута оказа необходимостта от финализиране на дискусията за участието на частния сектор във втория пакет финансова помощ за Гърция, което от своя страна стана причина за отлагането на планираната за вчера среща на Еврогрупата за днес. Тази новина частично облекчи напрежението на европейските дългови пазари, което оказа благоприятно влияние на еврото.

Известен негативен ефект на европейската валута по време на вчерашната търговия оказаха по-големият от очакванията спад на предварителния индекс на потребителско доверие в Еврозоната за юли към -11.4 пункта, както и по-слабите данни за продажбите на стари жилища в САЩ за юни, които не са в подкрепа на риск-апетита на финансовите пазари.

Също така еврото се повлия негативно и от информацията от Еврозоната, според която все още не е постигнато споразумение за евентуалното разрешаване на Европейския спасителен фонд EFSF да купува суверенни дългови книжа от вторични европейски дългови пазари. Но като цяло инвеститорите са позитивно настроени в очакване на днешните важни срещи на Еврогрупата и на лидерите на Еврозоната в Брюксел относно втория спасителен финансов пакет за Гърция и в очакване на намиране на по-всеобхватни решения за справяне с дълговата криза.

Британският паунд успя да се покачи, като затвори търговията на нива от 1.6151 долара. Паундът намери подкрепа в изнесените минутите от последното заседание на Английската централна банка, тъй като не се потвърдиха опасенията, че някой друг от членовете на банката ще се присъедини към Посен в искането за повишение на замразената програма за "количествени улеснения" в размер на 200 млрд. паунда. На заседанието е било гласувано с 7 срещу два гласа за поредно запазване на основната британска лихва без промяна в 0.5%.

Вчера йената регистрира поскъпване спрямо долара, като приключи търговията си на нива от 78.75 йени. Подкрепа на йената оказаха по-слабите данни за продажбите на стари жилища в САЩ за юни.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД