София се нарежда на 73-то място в света по месечни цени за паркиране, показва годишното пазарно проучване на Colliers International, което разглежда цените за паркиране в общо 156 различни точки на света. Столицата скача с 35 позиции за една година, като през 2010 тя е била на 108-мо място. Като цяло, според проучването навсякъде по света е отчетено повишение на таксата за паркиране, а европейските столици представляват над половината от Топ 25 най-скъпи за паркиране градове в света.

В Европа българската столица заема 46-та позиция по месечни цени на паркиране, като изпреварва Варшава и Берлин и се нарежда непосредствено след столиците на Латвия, Украйна и Словакия. Проучването е към юни 2011 г. и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света. В София, месечната цена за паркинг в центъра на града (без „Синя зона" и запазено паркомясто) възлиза средно на 130 евро на месец, докато дневната тарифа за пълен работен ден е около 10 евро.

Същевременно за една година българската столица изпреварва някои столици като Тирана и се нарежда на трето място за паркинг в центъра на града на Балканския полуостров след Атина (275 евро) и Белград (210 евро). Изненадващо, най-ниска на Балканския полуостров е месечната такса в Истанбул - 89 евро.

Най-скъпата европейска столица по цени за паркиране и през 2011 г. остава Лондон. Работещите в центъра на града трябва да отделят 770 евро месечно за паркиране, което е с близо 10 евро повече отколкото през 2010 г. Цюрих (583 евро) и Рим (510 евро) си разменят местата, като стават съответно на второ и трето място в класацията за Европа. Сред първите десет попадат още Женева, Осло, Амстердам, Виена, Копенхаген и Стокхолм. Най-евтино на месец е паркирането в Хелзинки - 30 евро на месец.

В световен мащаб, анализът на Colliers посочва, че първите пет най-скъпи дестинации за паркиране остават Лондон, Хонг Конг, които въпреки това отчитат съществен спад от над 70 евро (528 евро на месец), както и друг азиатски мегаполис - Токио (527 евро на месец), където цената остава почти непроменена. Най-скъпият град за паркиране в САЩ и през 2011 г. остава Ню Йорк, където средната месечна такса варира между 378 и 384евро на месец.

В долния край на класацията на месечната такса за паркиране са Абу Даби (17 евро), Дубай (18 евро) и индийския град Мумбай (19 евро).