Кредитната карта бе един от малкото източници на финансиране в последните една-две години, поради факта, че финансовите институции бяха затегнали до максимум отпускането на кредити.

И макар всички банки да твърдят, че не са спирали да кредитират, то изискванията към кредитоискателите бяха такива, че последните се отказваха още преди да прекрачат прага на финансовите институции.

В подобни времена, продължили близо две години, освен бизнеса на заложните къщи процъфтяваше и този, свързан с издаването на кредитни карти.

Времената обаче се промениха. Банките набраха огромен ресурс, който им понатежа в условията на това, че впрегнат на работа бе една малка част от него.

Лихвите по депозити, които се плащат пък, изискват все повече ресурс да се отдава под наем, за да се покриват текущите разходи на банките.

Последните започнаха трайно да се понижават, което позволява на финансовите институции постепенно да прибегнат и към понижение на лихвите по кредити.

Все по-активна става конкуренцията между финансовите институции за отпускане на кредити, което пък е добре дошло за потребителите.

В подобни условия, може би, е добре да се помисли за финансиране на задълженията по ползваните по кредитните карти ресурси и последните да бъдат ползвани по предназначение само при крайна необходимост и препоръчително в рамките на безлихвените срокове.

Какви биха били предимствата да финансирате задълженията по кредитната си карта?

На първо място слабото проникване на кредитните карти предопредели това разходите по тях под формата на лихви и такси за потребителите да са значително по-високи от тези на стандартните кредитни продукти.

Годишният процент на разходите по една кредитна карта спокойно достигат до 20%. За сравнение все по-често откриваме потребителски кредити с ГПР от 10-12%, макар и с изисквания за превод на заплата, или други специфични такива за фирмите работодатели.

В същото време ползването на кредитните карти, просто като кредит има един много голям негатив. Внасянето на минималната вноска по картата, което практикуват основна част от хората, не води до намаляване на главницата, а само до плащането на лихви.

Така срокът, в който вие ще плащате този огромен лихвен процент и разход по картата ви, на практика може да е вечен.

За разлика от кредитните карти, един потребителски кредит се отличава с вноска, която с течение на времето води до неутрализиране на кредита.

Така, освен да пестите от лихви, дори и при една и съща, или малко по-висока месечна вноска, вие поемате инициативата да приключите своето задължение след фиксиране период от време.

Кредитните карти са изключително неподходящи при липса на финансова дисциплина. И тъй като сме относително млад пазар в културата си на ползване на подобен източник на финансиране, то често се отпускаме и харчим „безналични пари" за неща, които не е сигурно, че са ни необходими.

Дори и на зрели пазари, където картите са продукт познат от десетилетия на потребителите им често е трудно да се ограничават в своите харчове, на пари, които реално не виждат и не преценяват как ще връщат.

Кредитните карти имат и друг голям недостатък. Тежат върху кредитното ви досие. Ако искате да направите по-голяма по размер покупка, като жилище или автомобил и ви е нужен ипотечен кредит за целта, то можете да бъдете отхвърлен само поради наличието на кредитна карта.

Нещата стават още по-сложни, ако картата ви е с голям кредитен лимит, защото финансовите институции не се интересуват от това колко пари сте ползвали, а вземат под внимание целия кредитен лимит.

Затова преди да подходите към тегленето на ипотечен кредит или друга по-значителна покупка е добре първо да закриете своята кредитна карта.