Германците и датчаните имат най-много почивни дни от жителите на всички страни членки на ЕС. Това показват данните за м.г. от проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа (Eurofound). Жителите на ФРГ и на Дания годишно почиват по 40 дни, като в това число са включени платеният отпуск и националните празници.

Най-кратък отдих пък имат румънците - само 27 дни в годината. Средно в 27-те страните от ЕС годишните почивни дни са 34.4 дни, сочат данните от проучването.

Средното работно време за служителите, които имат договори за пълен работен ден в страна от ЕС, е 38 часа седмично.

През 2009 г. средната работна седмица в ЕС е била 37.9 часа, показват данните. През 2007 и 2008 г. пък работната седмица се е състояла от 38.6 часа. В 12-те новоприети страни в ЕС, сред които е и България, средната работна седмица за миналата година е била 39.7 часа.

В последните години разликата между записаните часове в трудовите договори между старите и новите членове на общността започва да намалява, коментират от Eurofound.

През 2010 г. тя била 2.1 часа, като в старите страни членки работната седмица продължава 37.6 часа.

Докладът обаче показва и сериозна разлика между договореното и реалното работно време. В целия ЕС реалното работно време е 39.7 часа. В старите членове на общността то е 39.4 часа или с 1.8 часа от записаното в трудовите договори. В новите държави от ЕС работната седмица реално продължава 39.9 часа, което е с 0.2 часа повече от записаното в договорите.

Най-дълга е работната седмица за трудещите се в металургията - 37.6 часа, следвана от публичния сектор - 37.5 часа, и сектора на услугите - 37.3 часа.

Румънците прекарват най-много време на работното си място - 41.3 часа седмично, сочат данните на Eurofound. Следват Люксембург, Великобритания, Полша, Германия, България, Естония и Чехия.

Най-кратка е работната седмица за финландците - 37.8 часа.

Броят на официалните празници също варира сериозно между отделните членове на ЕС - от 14 в Испания до едва 5 във Финландия. Средно в ЕС има 9.6 дни официални празници. В новите страни членки са 8.7, а в старите членки - 9.9 дни.

Източник: В-к „Сега"