Индексът на цени на производител на вътрешния пазар (изчислява се при постоянна база 2005 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на вътрешния пазар) през юни 2011 г. е с 0.1% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.3%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение, информират от НСИ.

По-значително увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 0.8%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0.7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1.6%, и при производството на химични продукти - с 0.9%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2011 г. нараства с 10.1% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - със 7.6%, в преработващата промишленост - с 9.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.7%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 18.7%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.9%; производството на химични продукти - с 9.1%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - със 7.3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.6%.

Общият индекс на цени на производител (изчислява се от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2005 година) през юни 2011 г. намалява с 0.3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.6%, докато увеличение е отчетено в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.4%, при производството на химични продукти и при производството на тютюневи изделия - с 1.2%, а увеличение е отчетено при производството на хранителни продукти - с 0.8%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.7%.

Общият индекс на цените на производител през юни 2011 г. се увеличава с 9.0% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 8.3% спрямо юни 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - със 17.3%, при производството на основни метали - с 9.5%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.3%, а намаление се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 6.3%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 3.7%, се казва още в анализа на НСИ.