Ако се случи някой самолет да не излети, виновникът е "Лукойл авиейшън", холандската компания, която трябва да доставя керосин. Това каза пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Лукойл авиейшън" е отговорникът, който трябва да бъде намерен, за щастие в момента нямаме такава ситуация.

На въпрос защо се стигна до такава ситуация, Трайков отговори, че са го допуснали може би тези, които са сключили договора с "Лукойл авиейшън" или тези, които не са спазвали закона.

"Правителството е тук, за да съблюдава спазването на правилата. Въпреки че отговорността не е наша, свидетели сте, че направихме всичко възможно, за да е сигурно, че има керосин от държавния резерв. На практика помагаме на "Лукойл авиейшън". Тя е отделна компания, те имат изключителен договор с всички летища. Така че летищата имат пълно основание да си търсят правата от тях", подчерта Трайков и добави, че днес работната група има среща, за да обсъди ситуацията с горивата.

"Има институция, която следи спазването на закона - това е агенция митници, те са взели решение, подкрепени са от вицепремиера Дянков и от премиера. Всички министри останали в тази ситуация имаме ангажимент да наблюдаваме ситуацията и да спазваме задълженията си.

Хипотеза да не достигне гориво няма, ако има - ще се стигне до виновника, подчерта Трайков.

"Искаме компаниите, които имат ангажимент по закон да спазват задълженията си, затова в работната група са и министърът на транспорта Ивайло Московски, и Ваньо Танов, и Станимир Пеев, началникът на резерва, директорът на НАП, заместник-министър от МВР и заместник-финансов министър. Отговорността е на тези, които имат договори и трябва да ги спазват. Това е тест дали в България се спазват законите, тест дали сме в държава с пазарна икономика. Ако не издържим някой от тези два теста, тогава нацията ни има голям проблем", категоричен бе Трайчо Трайков.

Според него, не би трябвало отсъствието на един доставчик на пазара, да се отрази на целия пазар, още повече, че от "Лукойл" твърдят, че не са монополисти.

"Правителството трябва да покрие цялата икономика и цялото общество, всеки от министрите има прерогатив да взема определени решения. Когато някой от нас вземе някакво решение, ние министрите като екип имаме за ангажимент да направим така, че това решение да бъде подкрепено. Като казахме Танов, Дянков, Борисов, всички останали трябва да се съобразяваме с техните решения", заяви министърът на икономиката.

Във връзка с думи на премиера Борисов, който обвини директора на "Лукойл" Валентин Златев, че лъже на карти и на въпрос дали самият Трайков играе на карти, министърът на икономиката отговори, че играе. "Аз почти нямам минуси. Кой съм аз да казвам кой да играе карти, това вече е най-свободният пазар в България - играта на карти", поясни Трайков.

За иска на "Атомстройекспорт" и това, че сме дали срок на компанията да си оттегли иска, Трайков каза, че миналата седмица на среща са поставили този въпрос точно така и от "Атомстройекспорт" са ги разбрали много добре. "Те имат срок през тази седмица да кажат как смятат да продължават, защото ние като добри партньори, за момента НЕК се въздържа с въвеждането на своя иск. Смятам, че в случая е по-добре двете страни да си получат сумите, без от тях да се извадят няколко милиона за юридически хонорари. Определено исковете не са конструктивният начин ако искаме нещо да се случи", заяви още Трайков.

Източник: БГНЕС