Руската компания "Атомстройекспорт" в течение на следващите три месеца ще реши дали да участва в строителството на българската АЕЦ "Белене".

Представител на компанията, пожелал анонимност, заяви пред "Независимая газета", че принципното решение по този въпрос може да бъде взето през ноември. Отказът от проекта ще стане неизбежен, ако стане ясно, че не може да се постигне напредък в преговорите с българските партньори.

Москва и София разговарят днес един с друг на езика на съдебните искове и ултиматуми. Миналата седмица "Атомстройекспорт"/АСЕ/ заведе иск в арбитражния съд на Международната търговска палата в Париж срещу Националната електрическа компания на България /НЕК/ за 58 милиона евро за извършени строителни дейности по атомната централа. От АСЕ не изключват подаването на следващи искове в международните съдилища заради неизпълнението на ангажиментите по договора за строителство на АЕЦ "Белене" от българска страна.

Високопоставен източник на "НГ" от министерството на енергетиката напомни, че съдебният спор с НЕК е уникален прецедент за Русия. По-рано всички противоречия, които руските атомни специалисти са имали при осъществяването на международни проекти, са били разрешавани чрез преговори. Но в случая с България компромис не е бил достигнат. На лице е ескалация на конфронтацията. НЕК заяви, че ще заведе срещу "Атомстройекспорт" иск за 61 милиона евро за изкупуването на старото оборудване на станцията. В неделя, 31 юли, конфликтът навлезе на ново равнище - министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков заяви пред медиите, че е поставил ултиматум на руската страна да изтегли своя иск до 1 август.

От АСЕ заявиха за Интерфакс, че изказванията на министър Трайков за ултиматума са предизвикали само недоумение. Те напомниха, че на българската страна й е известно, че този иск може да не бъде последен. На свой ред, източник от атомния отрасъл на Русия заяви вчера пред НГ, че разговорите с българските партньори за някакъв иск, който те възнамеряват да повдигнат срещу руската компания, е блъф. В действителност за момента няма никакъв иск. Очаквайте още подробности.

Източник: БГНЕС