Златото продължава да държи силни позиции и на този етап остава над новата психологическа граница от 1600 долара. Радостта на инвеститорите остана кратка след постигането на споразумение относно тавана на външният дълг на САЩ.

Първоначално златото регистрира силен спад, при публикуване на новината, но в последствие възвърна загубените позиции, като дори затвори на зелена територия, към 1617 долара за унция.

По-рано през деня ценният метал се доближи до рекордния си връх към 1633 долара, но не успя да го преодолее. Така жълтият метал потвърди статута си на убежище, въпреки че над 60 % от анкетираните от Блумберг анализатори очакват златото да спада. Сорос продаде 99% от дяловете си в злато, определяйки го като „ултимативен балон".

Петролът се търгуваше разнопосочно по време на вчерашната търговия. В началото на седмичната сесия, фючърсите с доставка месец септември, стартираха с покачване, като тези на американския лек суров петрол достигнаха близо 99 долара за барел. Психологическата граница от 100 долара отново остава непреодолима.

По време на американската сесия петрола тръгна рязко надолу, след слабите данни от промишления сектор на САЩ и опасенията от нова рецесия. Лекият петрол се понижи с повече от 5 долара за барел, до 93.37 долара за барел. Тази сутрин лекият петрол се търгува на нива от 94.50/70 долара, а сорта Брент се разменя на нива от 116.50/70 долара за барел.

Автор: Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД