От Британското външно министерство изнесоха статистиката за поведението на британските граждани в чужбина.

Броят на арестуваните поданици на кралицата в странство намалява с 10%, а арестите, свързани с наркотици, намаляват с 20% за последната година.

От министерството заявиха, че искат повече британци да са наясно с рисковете около поведението им. „Условията в затворите в много държави по света са ужасни, а ако си мислите, че министерството може да ви освободи, се лъжете," предупреждават от министерството.

43% от британците на възраст 18-24 години казват, че познават някой, който е употребявал наркотици, докато е бил в чужбина. 69% не се информират за законите на държавата, в която пътуват. Около 32% не знаят, че ако се замесят в престъпление, ще бъдат съдени по законите на държавата, в която е извършено престъплението.

Отчита се увеличение на броя на гражданите, които ползват медицинска помощ, докато са в чужбина. 15% от британците пътуват зад граница без застраховка.

Британците в България

България е популярна дестинация за британските туристи. Най-честият проблем е свързан с това, че те често си губят паспортите. Арестите им в България също не са изолирани случаи.

Между 1 април 2010 г. и 31 март 2011 общо 91 британци са потърсили консула в България за следните инциденти: 29 смъртни случаи, 30 хоспитализации. 14 ареста. 45 души са загубили паспорта си.