Златото отвори седмичната търговия с огромна ценова дупка от близо 20 долара за унция, към 1680 долара, и продължи да поскъпва по време на азиатската сесия. В ранните часове на деня ценният метал достигна до безпрецедентните за историята 1700 долара за тройунция.

Балонът при златото продължава да се раздува със завидни темпове, след като изборът на финансови инструменти в портфолиото на инвеститорите продължава да се свива. Силният спад на акциите и индексите през изминалата седмица, завършила с понижение на топ кредитният рейтинг на САЩ, поставя инвеститорите пред липсата на надеждни и сигурни финансови инструменти, в които да вкарат парите си.

Само за броени минути, след като жълтият метал удари 1700 долара, цената бързо се покачи до 1712 долара за унция.

Американският лек суров петрол отчете понижение от 3 долара, спрямо цената на затваряне в края на петъчната търговия. Опасенията, че американската икономика може да навлезе в нова рецесия, а след нея и останалата част от световната икономика, отблъсква инвеститорите от петрола.

През изминалата седмица черното злато регистрира спад от близо 10 долара за барел. Тази сутрин фючърсите с доставка месец септември се котират на нива от 83,50/70 долара за барел.

Източник: Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД