Американският президент Барак Обама заяви, че е наследил много от сегашните икономически проблеми на страната, свързани с висока задлъжнялост и дефицити, когато е влязъл в Белия дом.

Така той даде тон на тема, която по всяка вероятност ще доминира предизборната му кампания през 2012 г., предаде Reuters.

Говорейки на среща за събиране на дарения за Демократическата партия, където семейства плащаха по 15 000 долара, за да се снимат с него, Обама защити икономическата си политика и отбеляза, че кризата в Европа е засегнала САЩ.

Обама отбеляза, че в САЩ през последните 17 месеца на управлението му е отчетено непрекъснато нарастване на трудовата заетост в частния сектор, повишаване на корпоративните печалби и стабилизиране на кредитните пазари.

Около 140 души участваха в дарителската акция, която се проведе в частен дом.

"Поех президентския пост след като кризата вече бе факт. Това са сложни и тежки процеси, върху които е трудно да се влияе. Сега от нас се иска да се справим с проблеми, свързани с високия вътрешен дълг на страната, които бяха унаследени", отбеляза Обама.

"Проблемите в икономиката ни са и в резултат на сходните проблеми в Европа, тъй като в днешния свят икономическите механизми са във взаимна връзка. Когато имате проблеми в Европа - в Испания, в Италия, в Гърция, тези проблеми се отразяват и на нас".

По-рано Обама се опита да успокои борсовите пазари с изявлението, че се готви пакет от промени в данъчното законодателство на САЩ, с основен акцент по-сериозното облагане на по-богатите.

Засега обаче фондовите борси не се влияят положително. След като Standart&Poors понижиха кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+ основният американски индекс Dow Jones загуби 5.42% от стойността си.

Още по-лошо бе положението с индексите NASDAQ и S&P, загубили съответно 6.83% и 6.66% от стойността си.

Обама приветства вчера мерките, предприети от Италия и Испания за справяне с икономическата криза и подобряване на тяхната конкурентноспособност, съобщи Белият дом, цитиран от Reuters.

Обама е разговарял по телефона с испанския премиер Хосе Луис Сапатеро и с италианския му колега Силвио Берлускони.

Тримата лидери освен това са осъдили "безразборното насилие срещу сирийския народ", упражнявано от президента Башар ал Асад, при което през последните седмици загинаха стотици.

Обама, Сапатеро и Берлускони са се споразумели да осъществят консултации за допълнителни мерки, чрез които да подложат на натиск правителството на Асад.

Сапатеро и Берлускони са поднесли на Обама съболезнованията си във връзка с гибелта на 30-те американски войници в катастрофа с хеликоптер, свален от ракета на талибаните.

Източник: БТА