Япония готви столица-дубликат в случай на терористичен акт или катастрофа, съобщават японските медии. Властите на страната планират да пренесат част от функциите на столицата Токио към друг град - предполага се, че и дубликатът ще е на остров Хоншу. С това се цели избягването на колапс, ако мегаполисът пострада сериозно от природно бедствие или терористичен акт.

Решението по създаването на резервна столица на Япония ще е на специална комисия към Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма. По замисъл на инициаторите на проекта дубльорът трябва да е разположен на сериозно отстояние от Токио, за да не може една и съща катастрофа да не прекъсне дейността и в двата центъра.

Токио е разтърсван постоянно от земни трусове, с епицентър в други префектури на страната. Японската столица пострада много сериозно от труса на 11 март 2011 г. и последвалото цунами.

Най-подходящият вариант за втора столица на Япония е гр. Осака. Той е център на голяма агломерация в Югозападната част на остров Хоншу и третият по големина град в Страната на изгряващото слънце.