Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция се е свил с 6.9% на анюализирана основа през второто тримесечие на 2011 г., в сравнение със спад от 8.1% за първото тримесечие, информира WSJ, позовавайки се на официалните статистически данни от страната.

Данните не са сезонно коригирани според статистическата агенция на Гърция ELSTAT, което означава, че те не бива пряко да бъдат сравнявани с предишните данни, публикувани за първото тримесечие. Тримесечни данни за БВП на страната не са предоставени.

"Спадът в местното търсене е допринесъл за свиването на БВП, който частично е компенсиран от подобрения търговски баланс на страната," казват от ELSTAT, без да предоставят повече подробности.

Днешните данни са малко по-добри от очакваните според икономисти. Очакванията за сезонно коригираните данни бяха за свиване на БВП с 5.1% на анюализирана основа. Публикуваните днес данни отговарят на свиване с около 4.8%-5%, при сезонно коригиране.

"Това означава, че днешните данни за БВП са малко по-добри от очакваните," казва Никос Магинас, старши икономист в National Bank of Greece.

Гръцката икономика остава в рецесия в трета поредна година, тъй като обещаните мерки за икономии в замяна на спасителни средства, се отразяван на потребителските разходи.