Съвсем наскоро ЮНЕСКО представи най-новите членове на своя Списък на световното наследство, в който влизат забележителни природни и културни обекти по целия свят. За да влезе в престижния списък, един обект трябва да покрива един от десет критерия, които варират от "представлява шедьовър на човешкия творчески гений" до „изключителна природна красота".

Включените през 2011обекти предлагат по малко от всичко - от най-предпочитаното място в света за птиците фламинго до легендарните земи на Лорънс Арабски. Нека видим 10 нови чудеса на света, които представят класацията:

Крайбрежието Нингалу (Австралия)

Поразителното крайбрежие Нингалу на западния бряг на Австралия се състои от 2 335 кв. мили морски и земни съкровища. В крайбрежните води се намира един от най-дългите рифове в света, богат на разнообразен морски живот- от морски костенурки до китове и акули. На самия бряг мрежа от пещери и подземни води и потоци допълват биологичното разнообразие на това крайбрежие.

Архипелагът Осагавара (Япония)

Южно от Токио, този архипелаг от над 30 острова често се нарича "Галапагос на Ориента" заради своето разнообразие от екосистеми, пейзажи и биологични видове. Тъй като островите никога не са били в близост до континента, местната флора и фауна се е развила чрез уникални еволюционни процеси. Само два от островите са обитавани, с около 2440 жители общо.

Езерата на долината Рифт (Кения)

Разположени в района на долината Рифт в Кения, трите свързани помежду си плитки езера Богория, Накуру и Елементаита са дом на зашеметяваща арена от птици и бозайници. Долината се счита за най-важното местообитание на по-малките видове фламинго, безброй от които могат да бъде забелязани там, и основно място за гнездене и размножаване на големия бял пеликан. Черен носорог, лъвове, жирафи Ротшилд, куду и гепарди също утоляват жаждата си в езерата.

Пустинята Вади Рум (Йордания)

Величествената Вади Рум- най-голямата пустинна долина в Йордания, е известна като земята на Лорънс Арабски. Тя обхваща 286 кв. км в южната част на страната и се отличава както с природни, така и с културни чудеса. Скалните рисунки, археологически останки, 20 000 надписи и 25 000 издълбани в скалите от човека пещери разказват за историята на хората, обитавали тези земи още пред 12 000 години.

Хангцу (Китай)

Това езеро, заобиколено от хълмове от три страни, вдъхновява поети, художници и учени от 9-ти век насам. Тих и живописен, районът е осеян с изкуствени острови, както и красиви сгради - храмове, павилиони и пагоди. С течение на годините, културният пейзаж около Хангцу е повлиял върху дизайна на градините в Китай, Япония и Корея.

Персийските градини (Иран)

Деветте градини датират още от 6 век преди новата ера и са създадени в различни периоди, представяйки различни аспекти на персийското изкуство на градинския дизайн. В тях персийците се стремят да отдадат почит на райските градини и четирите основни елемента в зороастризма (земя, вода, небе, растения).Осеяни с исторически павилиони и стени, както и сложни системи за напояване, славата на градините се носела от Индия до Испания.

Районите Кос и Севен (Франция)

Двата региона са показателни примери на хармония между човека и природата, като земеделските дейности и отглеждането на овце помагат за опазването на земята. Докато основната забележителност на Севен е националният парк, Кос е известен с живописните си селски каменни къщи.

Мон Лозер, най-високата точка в Севен, пък е едно от последните места в света, където все още овцете се изкарват на лятна паша, а овчарите се движи заедно с тях по високи пасища през целия сезон.

Делтата на Салум (Сенегал)

Тези 1 930 квадратни мили са ключ както към естествената, така и към човешката история. Над 200 островчета и острови по делтата, заедно със сушата и мангровите гори са богати на разнообразен живот, а в погребални могили в района са открити важни артефакти, които говорят за историята на човешкото пребиваване по тази част на африканския бряг .

Сиера де Трамунтана (Испания)

Този пейзаж се намира във величествената планинска верига на северозападния бряг на испанския остров Майорка. Поради спецификата на региона с достъпни само от едната страна върхове и твърде оскъдни ресурси, селскостопанските производители в цялата история е трябвало да намират изобретателни начини да обработват земята. Сега, след хиляди години на селско стопанство, районът е уникален със своите системи за управление на водите, транспортни мрежи, селскостопански тераси, свързани воденици и сухи каменни структури в селата, което го прави природна и културна забележителност.

Консо, Етиопия

В рамките на Етиопия планините Консо пази оригинални традиции на живот, които датират от повече от 400 години. Над 21 поколения са се адаптирали към суха, враждебна среда чрез създаване на специални социални системи, инженерни техники и занаятчийски произведения, включително и дървени статуи, бележещи паметни и героични събития.

Посетете и нашата Фейсбук страница