Основателят на Pay Pal и инвеститор в началото на Facebook Питър Тиел е дал 1.5 млн. долара на инициатива за създаване на плаващи страни в международни води, съобщва Details magazine .

Тиел е голям поддръжник на Seasteading Institutе- организация, която се стреми да изгради суверенни държави на подобни на петролните платформи изкуствени острови извън обсега на съществуващите страни.

Идеята е за тези държави да започнат от нулата - свободни от законовите, подзаконовите и морални кодекси на всички съществуващи места по света.

„Има доста хора, които не вярват, че това е възможно. Но ние не тревожим, защото докато те не вярват, че е възможно, няма да ни безпокоят", заявява милиардерът, който направи първото си дарение през 2008 г. в размер на 500 000 долара.

Институтът планира да открие офис парк на крайбрежието на Сан Франциско през следващата година, а първата си държава да бъде завършена след седем години.

Това не е първата екзотична идея на Тиел. По-рано тази година той предложи част от богатството си, възлизащо на 1.5 милиарда долара, на умни студенти, за да зарежат следването.

На снимката: Макет на такава либеринска държава