Последният съветски ръководител Михаил Горбачов зави, че е недоволен от развитието на Русия, 20 години след неуспешния пуч срещу неговата перестройка. Той разкритикува най-вече монопола на властта и липсата на свободни избори.

"Не съм доволен..., има връщане назад", заяви бащата на перестройката и носител на Нобелова награда за мир на пресконференция за политическото положение в Русия 20 години след пуча на консерваторите срещу него, нанесъл фатален удар на СССР. "По процент на смъртност ние сме в дъното на класацията редом до африканските страни, 96% от населението е бедно, ако използваме критериите в страни като Австрия, и има два пъти по-малко висшисти, отколкото след Втората световна война", допълни Горбачов.

Той заяви още, че подкрепя бившия президент и настоящ премиер Владимир Путин, въпреки някои "авторитарни тенденции", но критикува партията му Единна Русия, заявявайки, че тя прилича на Комунистическата партия от времето на СССР. "Трябва да се откажем от монопола, не трябва да повтаряме СССР в най-лошата му версия. Не трябва да си разказваме истории, да измисляме ненужни структури, всички тези фронтове", заяви Горбачов, имайки предвид Народния фронт, широка коалиция около Единна Русия на Владимир Путин.

"Подкрепям Путин, но не ми харесва фронтът. Необходими са ни честни избори. Днес (Владислав) Сурков (заместник-ръководител на администрацията на Кремъл, смятан за основен идеолог на режима) казва на областите какъв процент трябва да осигурят" на изборите за управляващата партия, допълни Горбачов, давайки ясно да се разбере, че изборите в Русия са нечестни.

Източник: БГНЕС