В сряда еврото бе подложено на разнопосочни движения почти през целия ден, като в крайна сметка успя да отбележи повишение и затвори търговията на нива от 1.4425 долара. Вчера стана ясно, че френският президент Никола Саркози и германският канцлер Меркел са предложили да бъде спряно временно плащането на структурните и кохезионните фондове на страните от еврозоната, които не са в състояние да овладеят бюджетния си дефицит.

Двамата лидери допълват, че тези промени трябва да бъдат включени в новия регламент на структурните и кохезионните фондове, които ще бъдат предложени за следващата многогодишна финансова рамка от 2014 година. Ако френско-германското предложение бъде прието, страни от еврозоната с голям бюджетен дефицит като Португалия, Гърция, Ирландия и Италия могат да бъдат лишени от важни европейски помощи за подобряване на инфраструктурата и за регионално развитие.

Предложеното по-рано през седмицата въвеждане на данък върху валутните транзакциите бе отхвърлено от банките в европейския съюз, защото мярката няма да стабилизира пазарите и дори може да наруши дейността й. Асоциацията на финансовите пазари в Европа (Association for Markets in Europe - AFME), която обединява водещи банки, посочи също така, че планираният данък просто ще увеличи разходите на големи сектори от европейската промишленост и ще засегне растежа на икономиката.

Вчера швейцарският франк отново увеличи стойността си, след като Швейцарската централна банка не се е решила на директна интервенция, разочаровайки пазарите, които очакваха доста по-радикални мерки. От централната банка обявиха, че ще увеличат ликвидността с повишаване на банковите депозити до 200 млрд. франка от настоящите 120 млрд. франка и ще предприемат допълнителни мерки, ако се налага, дори докато правителството на страната обсъжда свои собствени стъпки, за да бъде компенсирано въздействието на по-силната национална валута върху икономическия растеж.

Британският паунд успя да отбележи повишение вчера, въпреки данните за пазара на труда на острова. Подалите молби за помощи са нараснали с 37 100 души, което е доста над прогнозите на икономистите за увеличение с 20 000 души и е най-резкият скок от май 2009 г. Нарастващата безработица ще продължи да сломява духа на потребителите, след като той бе подложен на ударите на високата инфлация, слабия ръст на заплащането и скорошните безредици в големите британски градове. В края на деня британския паунд затвори на нива от 1.6539 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД