Четете Profit.bg и във Facebook

Има автомобили с цена от над 1 млн. долара, които се произвеждат в ограничени серии и се купуват само от най-богатите клиенти.

Тези коли не са достъпни за всички. Те не са подходящи за ходене до магазина, за вземане на децата от тренировка по футбол или за посещения на драйв-ин гишетата на заведенията за бързо хранене.

Много от тях обаче разполагат с двигатели, които им позволяват да развиват над 320 км/ч, така че, това за което са подходящи е да ускоряват от състояние на покой до превишена скорост за по-малко от 5 секунди:

Ето и няколко автомобила, подбрани от CNBC, които струват по над 1 млн. долара:

Jaguar Hybrid

1.1 млн. долара

Хибридният суперавтомобил на Jaguar беше представен на автомобилното изложение в Париж през 2010 г. След като договори партньорство с британския отбор от Формула 1 Williams Grand Prix Engineering Limited, Jaguar обяви, че ще произведе 250 броя от автомобила, със средна цена 1.1 млн. долара.

Очаква се максималната скорост на автомобила да надхвърля 320 км/ч при ниски емисии на въглероден диоксид.

Pagani Huayra

1.1 млн. долара

Според местното население на Андите Аймара Хуайра Тата е името на страховит бог на вятъра. Днес Huayra е името на италианска спортна кола произвеждана от Pagani, която има за цел да пробие на щатския пазар.

Huayra е автомобил с мощност 700 конски сили, който тежи само 1.36 тона и развива скорост от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 сек. Само 20 автомобила от този модел ще бъдат произведени, а цената ще бъде 1.1 млн. долара.

McLaren F1

1.1 млн. долара

През 1994 г. списание Autocar нарича McLaren F1 "най-добрата машина за шофиране по пътищата, създавана досега." Това е доста сериозно твърдение, но когато един автомобил ускорява до 320 км/ч 7.6 секунди, след като е спрял на знак Стоп, явно го заслужава.

Maybach 62 Landaulet

1.35 млн. долара

Кабриолетът Maybach 62 Landaulet беше представен на автомобилното шоу в Дубай. Моделът е предназначен да се управлява от личен шофьор и разполага със стъклена преграда, която го отделя от пътника. Цената му е 1.35 млн. долара, но кой би платил подобна сума за кола?

Bugatti Veyron Sedan

1.4 млн. долара

Bugatti е френски производител на луксозни автомобили. Основаната през 1909 г. компания е произвеждала автомобили, които са отчасти състезателни, отчасти артистични чудеса. Компанията се сблъсква с много финансови затруднения и в крайна сметка произвежда последния си автомобил през 1952 г. Volkswagen обаче купува марката през 1998 г. и съживява легендата.

Един от моделите на новата компания беше Veyron, представен през 2005 г., след като Volkswagen харчи 1.7 млрд. долара, за да го произведе.

Колата се приема добре и Bugatti създават нови версии, последната от които е Sedan, който се продава за 1.4 млн. долара. Компанията очаква да продаде между 1 000 и 1 500 броя от този модел.

McLaren Mercedes SLR Stirling Moss

1.7 млн. долара

Моделът McLaren Mercedes SLR Stirling Moss попадна в новините, когато рапърът Кание Уест се появи с такъв автомобил по време на благотворително събитие в Кан през 2009 г. От модела са произведени само 75 броя, а цената на всеки е 1.7 млн. долара. За тези пари човек би си представил, че този автомобил има всички възможни екстри. По-лесно обаче се забелязва нещо, което му липсва - предно стъкло.

Въпреки този факт, колата може да ускорява от 0 до 100 км/ч само за няколко секунди. Двигателят й е 5.5-литров осемцилиндров V-образен, а максималната скорост на колата е 350 км/ч.

ST1 50S Zenvo

1.8 млн. долара

ST1 50S се произвежда от датската компания за спортни автомобили Zenvo. През 2011 г. е произведена ограничена серия от модела за щатския пазар. Произведените автомобили са само три - в червен, бял и син цвят.

От Zenvo слагат цена на колата, която приляга на рядка стока. Автомобилът струва 1.8 млн. долара, което повече от два пъти в сравнение с цената на оригиналния модел. За тези пари купувачите получават кола със 7-литров, осемцилиндров, V-образен двигател, монограмни седалки и ръчен часовник Aspen за 49 000 долара.

Aston Martin One-77

2 млн. долара

Моделът Aston Martin One-77 е представен на автомобилния салон в Женева през 2009 г. Колата е включена във видео игрите Forza Motorsport 3 и Test Drive Unlimited 2.

Въпреки цената от 2 млн. долара, всички произведени коли от модела, който разполага със 7-литров, V-образен, 12-цилиндров двигател, са продадени почти веднага. Наистина заможните обаче са разполагали с възможността да се изфукат и да купят колата в Индия, където тя се е продавала на цена равняваща се на 4.4 млн. долара.

Bugatti Veyron 16.4 кабриолет

2 млн. долара

Моделът Bugatti Veyron 16.4 кабриолет е с цена 2 млн. долара, което го прави един от най-скъпите нови автомобили в света.

Осемлитровият двигател на колата е с максимална мощност 1 001 конски сили у ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.5 сек. Колата може да достигне максимална скорост от 407 км/ч.

Lamborghini Sesto Elemento

2.9 млн. долара

Само 20 автомобила от модела Lamborghini Sesto Elemento ще бъдат произведени.

Освен че колата струва цели 2.9 млн. долара, тя не отговаря на изискванията за безопасност, за да бъде карана законно в САЩ, което означава, че цели 300 милиона души са лишени от възможността да се насладят на скоростта й.

"Sesto elemento" на италиански означава "шести елемент," която хората запознати с Менделеевата таблица ще разпознаят като въглерод. От него пък се произвежда карбонът. Цялото шаси на автомобила е напртавено почти изцяло от карбонови нишки. Колата ускорява до 100 км. час за 2.5 сек, а ауспусите й са направени от материала Pyrosic, който може да издържа на температури от над 870 градуса по Целзий.

Четете Profit.bg и във Facebook