Четете Profit.bg и във Facebook

За да бъдете изобретател, имате нужда от купчина боклуци, някакво въображение и способността да вярвате в успеха, пише Business Insider.

Някои изобретения променят посоката на човешката история, а някои имат ужасяващ обратен ефект, принизявайки изобретателите си единствено дa страниците на Wikipedia и Наградите Дарвин.

Ето и 10 на изобретатели, които е трябвало да останат в леглото си в деня, в който са се опитали да оставят името си в историята на човечеството.

През 208 г. преди Хр. Ли Съ е измъчван до смърт с изобретение, което сам създава

В ролята си на министър-председател от династията Чин, Ли Съ разработва метода за изтезание и екзекуция, наречен Петте болки.

Ли Съ в крайна сметка е осъден на смърт, след като е признат за виновен в измяна на императора и пет части от тялото му са били отстранени, преди той да умре от загуба на кръв.

През 1703 г. новопостроеният фар на Хенри Уинстенли се срутва върху него

Английският архитект Уинстенли е вярвал силно в стабилността на новопостроеният от него фар в Англия.

По време на Голямата буря от 1703 г., той и още петима други отказват да напуснат фара, направляващ кораби от скалите, а кулата се срутва.

През 1863 г. Хорас Хънли се дави в новата си подводница

Подводничарскатите технологии са ограничени по време на Гражданската война в САЩ, но това не пречи на инженера Хорас Хънли да изобрети и пилотира първата ръчно-задвижвана бойна подводница.

Подводницата вече е била потъвала веднъж, когато Хънли се включва в рутинно тренировъчно занимание, по време на което плавателният съд и неговия осемчленен екипаж не успяват да изплуват.

Когато е намерена и извадена подводницата, е кръстена посмъртно на Хънли.

През 1867 г. Уилям Бълок изпуска печатна преса на крака си, което води до фатален край

През 1863 г. изобретяването на въртящата се печатна преса набира сила и съживява печатарската индустрия, но същото не може да се каже за нейния изобретател Уилям Бълок.

Четири години след първоначалното изобретение Бълок премазва крака си, докато инсталира и тества нова машина във Филаделфия.

Кракът развива гангрена, а Бълок не оживява след опита за ампутация.

През 1903 г. Уилям Нелсън умира след падане от първия мотопед

Нелсън, който е бил 24-годишен служител на General Electric от Ню Йорк, се опитва да създаде нов моторизиран велосипед през 1903 г.

При първия тест на изобретението си Нелсън пада от мотопеда, докато изкачва хълм и умира на място.

През 1912 г. Франц Райхелт скача от Айфеловата кула с пелерина парашут

Роденият в Австрия френски шивач е бил завладян от авиацията и създава парашут, който авиаторите могли да носят като предпазно средство при спешни случаи.

По време на тест на изобретението му при скок от Айфеловата кула, Райхелт се забива в земята и умира на място.

През 1944 г. Томас Миджли неволно се удушава в леглото си

Сякаш това, че се разболява от полиомиелит и става инвалид на 51-годишна възраст не е достатъчно, и Томас Миджли в крайна сметка умира от собственото си изобретение, което е имало за цел да му помага.

Миджли разработва система от скрипци и въжета, които е трябвало да помагат на другите да го повдигат от леглото му.

През 1944 г. американският химик и инженер неволно се оплита във въжетата и се удушава.

През 1973 г. крилото на летящият Ford Pinto на Хенри Смолински се откъсва по време на полет

Летящият модел автомобил Mizar, проектиран за да свърже магистралата с въздуха, е представен през 1973 г. от компанията на Смолински Advanced Vehicle Engineers.

Автомобилът е имал купе на Ford Pinto с крила от Cessna и е използвал автомобилния двигател и перка, за да излети.

Недостатъчно добрият дизайн и изработка са в основата на случилото се на 11-и септември 1973, когато дясното крило на летящия автомобил се откъсва. Смолински и пилотът Харолд Блейк умират в катастрофата.

През 1985 г. Карел Соуцек умира във варел, изобретен от него за каскада във водопад

Канадският каскадьор от чешки произход Соуцек се спуска с неговата "капсула", която представлявал укрепен варел, от върха на покрития стадион Астродоум в Хюстън.

За каскадата е специално създаден 55- метров водопад. Капсулата обаче се завърта лошо и се удря в ръба на басейна, който е трябвало да омекоти удара. Соуцек получава сериозни наранявания и умира на следващия ден.

През 2009 г. Майкъл Дейкър катастрофира с новото си невероятно въздушно такси

В опит да революционизира кратките въздушни пътувания и да улесни приближаването до центровете на градовете изобретателят и пилот Майкъ Дейкър създава летящо такси, което нарича Jetpod.

По време на тестов полет в Майазия през 2009 г., самолетът прелетява няколкостотин метра преди да се разбие в земята.

53-годишният Дейкър умира на място.

През 2010 г. Джими Хеселден, собственик на Segway, пада от своя Segway и умира

Хеселден не е изобретателят на Segway, но е собственик на компанията. Той излиза да се повози със своя електроскутер една септемврийска сутрин. След като дава на заден, за да се размине с човек разхождащ куче, Хеселден пада от 25-метрова скала.

Британският мултимилионер и филантроп е намерен мъртъв в течащата долу река

Четете Profit.bg и във Facebook