Сингапурският долар, който поскъпва с около 14% спрямо щатския долар през последните 12 месеца до юни, в момента е считан от някои анализатори за следващата валута убежище, пише CNBC.

"Валутата принадлежи на страна, която има рейтинг AAA и която е привлекателна за инвеститорите. Страната също така е в добро фискално състояние," казва Стюърт Оукли, който отговаря за търговията с валута на развиващите се пазари в RBS.

"Сингапурският долар определено е нова валута убежище," смята той.

Валутата се търгува на исторически върхове от около 1.20 сингапурски долара за щатски долар, откакто S&P понижи рейтинга на САЩ. Дори традиционните валути убежища като швейцарския долар и японската йена поскъпнаха спрямо щатския долар в месеците преди възникването на дълговите проблеми на Еврозоната и САЩ.

AA рейтинга на Япония и близостта на Швейцария до Еврозоната обаче карат инвеститорите да премислят дали биха искали да вложат парите си в тези две валути.

Световната банка наскоро определи Сингапур за мястото, където най-лесно се прави бизнес. Градът-държава също така е сред 20 - те топ дестинации за международни инвестиции през миналата година, според Kонференцията на ООН за търговия и развитие.

Последните икономически новини от Сингапур обаче показват, че островната държава е засегната от световната икономическа буря. Сингапурската икономика се е свила с 6.5% в периода април-юни в сравнение с предходното тримесечие, а износът на страната намалява с 2.8% на годишна база през юли.

Министерството на търговията и промишлеността на Сингапур ревизира прогнозата си за икономическия ръст за 2011 г. до между 5 и 6% в сравнение с очаквани 5-7% преди това.

Независимо дали новините са добри или лоши обаче Оукли смята, че и в двата случая те ще са положителни за сингапурския долар.

"Сингапурският долар ще поскъпне, независимо от това дали проблемите в САЩ и Европа бъдат разрешение. Ако се намери решение, сингапурският долар ще скача. Ако пък нещата се влошат сингапурският долар ще се възползва от AAA рейтинга на страната и от статута си на валута убежище," казва Оукли.

Инфлацията в Сингапур също нараства. През юни тази година индексът на потребителските цени достига 5.2%. Това е вторият месец в последната година, когато инфлацията надхвърля 5%.

В Сингапур основният инструмент за борба с инфлацията е валутата, а не лихвените проценти. По тази причина инфлацията вещае бичи новини за долара. "Позволяване на поскъпване на валутата да ще бъде ключов начин за борба с инфлацията," казва Оукли.

Сингапурският долар е поскъпнал с 6.5% спрямо щатския долар от началото на годината, което е най-голямото повишение сред азиатските валути.

Според старши анализаторът в BNP Paribas Чин Лу обаче сингапурският долар все още не е на път да се превърне във валута-убежище, тъй като принадлежи на относително малка икономика. "Валутата все още не е интернационализирана, но може да е добър избор за малките играчи."