Profit.bg припомня най-важните новини, свързани с България за седмицата 15-19 август:

Понеделник

Преките инвестиции до юни растат с едва 8 млн. евро. Най-много инвестиции са привлечени в отрасъла транспорт, складиране и съобщения.

Положителна е текущата сметка за първото полугодие на 2011 г. Основен фактор за нарастването й е по-високото салдо по текущи трансфери, а не износът. За януари - юни 2011 г. текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на 602.8 млн. евро (1.5% от БВП) при дефицит от 889.8 млн. евро (2.5% от БВП) за януари - юни 2010г., съобщават от БНБ.

Вторник

За година основните хранителни стоки в България са поскъпнали с 22 на сто, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Дянков: Темата за новата криза се преекспонира. Министърът прогнозира трето понижение на цените на горивата.

Сряда

Жилищата най-достъпни от шест години. През 2011 апартамент се изплаща за 3.5 години при 6.9 години по време на пика , се казва в анализ на МКБ.

22-ма на всеки 100 у нас не плащат лизинга си . Оказва се, че не домакинствата, а бизнесът не си погасява лизинга навреме, сочат данни на БНБ.

България е на второ място по спад на населението в ЕС през миналата година. През 2010 г. населението на страната ни е намаляло с 59 000 души.

Четвъртък

Кои са градовете с най-високи заплати у нас? Единствено в София, Враца и Стара Загора възнагражденията успяват да се вдигнат над равнището на средната заплата за страната.

Емигрантските пари възлизат на 404 млн. евро за полугодието. След поставения абсолютен рекорд за месец май, през юни българите в чужбина, са изпратили 68.3 млн. евро.

Петък

Дянков: Няма опасност да се върнем към рецесията. Вече имаме четири тримесечия на растеж, увери министърът в интервю.