Укриването на данъци в италианския туризъм тази година ще достигне 13,5 милиарда евро като недеклариран данък добавена стойност (ДДС) и неплатени данъци върху приходите.

Това показват изчисления на изследователския център Ческат (Cescаt), цитирани от Франс прес. В проучването се изчислява скритият оборот, по-специално неиздадените касови бележки в баровете, ресторантите, хотелите и спа центровете, който се очаква да надвиши 36 милиарда евро през 2011 година. Това представлява пропуснати ползи за държавната хазна на стойност 13.5 милиарда евро.

Сумата е близо една трета от плана за икономии на стойност 45.5 милиарда евро, приет на 12 август от италианското правителство. Само преди седмица премиерът Берлускони представи пред парламента план за свиване на разходите и увеличаване на приходите, чрез който Италия да свие огромния си бюджетен дефицит.

Според центъра Ческат (Център за изследване на жилищната политика, околната среда и териториите) към асоциацията на строителите Асоедилиция (Assoedilizia), най-големите данъчни измамници са малките пансиони, предлагащи легло и закуска, фамилните къщи за гости, спа центровете, баровете и ресторантите.

Укриването на данъци не е еднакво в различните региони на страната. На Север то възлиза на 20 процента, докато в Южна Италия и на островите достига 35 на сто. Официалният оборот от италианските и чуждестранните туристи през 2011 година е 185 милиарда евро или 12 процента от БВП, според изчисленията на центъра. Тази сума включва покупка на храни, дрехи, подаръци и сувенири от туристите, както и разходи за гориво.

Експертите са на мнение, че италианците пропускат да декларират на данъчните служби огромни суми, равняващи се всяка година на 8 процента от БВП. Държавният дълг на Италия представлява 120 на сто от БВП или над 1.9 трилиона евро.

Източник: БТА