Уиски, произведено в България, най-вероятно е причинило смъртта на руски туристи в турските хотели, работещи по системата All Inclusive, показва разследване на вестник "Комсомолская правда".

След масовите натравяния на руснаци с алкохол, изданието командирова в Турция своя специален кореспондент Ярослава Танкова, която откри смъртоносното уиски в местните хотели, с което щедро се черпят чуждестранните гости.

Въпреки твърдата позиция на турските власти, че отравянето на руснаците са "единични случаи", продавачите потвърждават, че производството на ментетата процъфтява заради високите данъци. Не трябва да се вярва даже на акцизните марки, защото организацията, отговаряща за контрола на качеството, е ликвидирана и пазарът е напълнен с ментетата и нискокачествена "легална" продукция от Северен Кипър.

Властите твърдят, че турските хотели са абсолютно безопасни, но именно под масата в бара на хотел "Кафтанс" нашият специален кореспондент откри отровното уиски "Mister Burdon", което стана причина за смъртта на руските туристи през месец май. "Разреждайки го барманът обилно го разливаше и черпеше с него туристите по системата All Inclusive", разказва кореспондентката.

Ярослава Танкова успяла да се свърже със служителя на хотела Мамед, който на следващия ден я снабдил с четири бутилки "уиски" по 10 долара всяка. Цялата "операция" е била заснета със скрита камера. На етикетите на бутилките на турски език е написано: "Mister Burdon/Blended whisky. Направено от малц, спирт и дестилирана вода. Произвежда се в България с разрешението на Министерството на земеделието №..." "Ако знаеха господа българите каква гадост изнасят за Турция!", коментира Танкова.

Източник: БГНЕС