Еврото стартира новата седмица с разнопосочни движения на пазара, като в крайна сметка, затвори търговията без съществена промяна на нива от 1.4357 долара. В началото на вчерашната търговия единната валута се намираше под известен натиск, поради серията негативни коментари през уикенда около европейска дългова криза.

Германия и Франция продължават да се противопоставят на идеята за емитиране на общи облигации от членките на еврозоната, като мярка за преодоляване на дълговата криза. Лихвите по еврооблигациите ще са по-ниски от тези, които страните от периферията плащат в момента за заемане на ресурси от пазарите. Те обаче ще са по-високи от сегашните доходности по германските и френските дългови книжа. Това е и съпротивата на Германия и Франция, считат повечето анализатори.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да позволи на пазарите да диктуват политиката на Германия. Тя каза това в опит да спре окончателно спекулациите, че ще бъдат използвани общи еврооблигации за преодоляване на дълговата криза. Единните облигации ще изискват промени в договорите за Европейския съюз и могат да са в противоречие с германската конституция, каза Меркел. Тя не изключи въвеждането им в бъдеще, но коментира, че на този етап би било грешен ход.

Също така известно негативно влияние на еврото оказаха и опасенията на Новотни от ЕЦБ, че може да бъде забавено одобрението на новите правомощия на Европейския Спасителен Фонд (EFSF) от страна на отделните парламенти в Еврозоната след заложения срок до края на октомври. От друга страна остават негативните за долара опасенията около развитието на икономиката на САЩ и рисковете от втора рецесия, както и спекулативните очаквания на финансовите пазари, че слабото икономическо развитие може да принудят Федералния Резерв да обмисли нова, трета програма за "количествени улеснения".

Швейцарският франк отбеляза понижение спрямо повечето си конкуренти поради спекулациите, че Швейцарската централна банка ще продължи с интервенциите на пазара, целящи отслабване на националната валута. Според SonntagsZeitung кабинетът очаква централната банка да наложи обменен курс от поне 1.2 франка за евро. В края на вчерашния ден валутните двойки USD/CHF и EUR/CHF се търгуваха на нива от съответно 0.7901 и 1.1346 франка. Вчера за Швейцария бяха публикувани данни за паричното предлагане за месец юли - М3 на годишна база е 5.9%, като показателят бе 5.2% за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД