За последните две години с около 40 на сто е намалял броят на фирмите за отдаване на коли под наем, съобщи Иван Маринов, председател на Националната асоциация на фирмите за автомобили под наем - България и управител на фирма за отдаване под наем на коли.

Става дума минимум за 50 - 60 фирми, които са фалирали заради кризата и лизинговите им компании са прибрали автомобилите.

Сред фалиралите фирми има малки компании и автокъщи, които са и отдавали коли под наем. Преди четири - пет години в страната е имало около 250 - 300 фирми, развиващи такава дейност, а към момента те са 50 - 100.

Намаляването на броя на компаниите, опериращи на този пазар, и на автопарка, са сред причините браншът да отчете ръст. Има голямо търсене, а в разгара на летния туристическия сезон заетостта е над сто процента и се налага да временно да пренаемаме коли от вносители на автомобили, каза Маринов.

По негови данни ръстът за бранша през тази година е между 20 и 30 на сто и той се дължи главно на интереса към услугата от чужденци. Подобен ръст отчете и председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.

Чужденците търсят тази услуга, защото им е много по-оправдано да дойдат тук със самолет и да наемат автомобил, който е застрахован, технически изправен, разказа Янакиев и добави, че български граждани също ползват услугата. На ден наемът за кола от съюза е до 50 лева според класа на автомобила.

Източник: БТА