Либийските бунтовници съобщиха, че са обкръжили убежището на Кадафи.

Група бунтовници, обсадили жилищни блокове недалеч от резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи, твърдят, че диктаторът и някои от синовете му се крият там, предаде Ройтерс

Бунтовниците водели престрелка с верни на Кадафи войници вътре в сградите. Те не разкриха какви са основанията им да смятат, че Кадафи и синовете му са вътре. "Там са, всички заедно. В малка дупка", казал един от бунтовниците, участващ в престрелката, на име Мухамад Гомаа.

"Днес ще приключи. Днес ще свършим с всичко това", уверил той.

Кореспондентът на Скай Нюз Стюарт Рамзи твърди, че не е ясно дали Кадафи наистина е в апартамента близо до хотел "Риксос", но изглежда, че бунтовниците вярват в това и се сражават ожесточено със силите на Кадафи. Той съобщава още, че много наемници са напуснали либийската армия.

Местонахождението на Кадафи остана неизвестно в продължение на дни, като след превземането на резиденцията му, полковникът излезе с аудиообръщение, че е предприел „тактическо отстъпление". За главата му бе обявена награда от 1.7 млн. долара.

Преди това избухна интензивна престрелка близо до хотел "Коринтия" в центъра на либийската столица, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. В хотела са отседнали много чуждестранни журналисти. Бунтовници на покрива на хотела стреляли срещу лоялни на Кадафи снайперисти по близките сгради. Едната част от бунтовниците бяха пред хотела и използваха зенитни ракети и гранатомети срещу снайперистите, заяви репортер на Ройтерс. Други стреляха срещу снайперистите от покрива на хотела. Според репортери на Асошиейтед прес, отседнали в хотела, бунтовниците стреляли също така с картечници.

Източник: БТА