Министър-председателят на Япония Наото Кан днес обяви оттеглянето си като лидер на управляващата партия, подготвяйки страната за избора на шести премиер в последните пет години на фона на опитите за възстановяване след природните бедствия от март, за разработването на нова енергийна политика след ядрената криза и ограничаването на огромния публичен дълг, информира Reuters.

Общо седем членове на управляващата Японска демократическа партия ще се борят да заместят Кан в гласуването за избиране на лидер на партията, насрочено за 29 август.

Между тях са бившия външен министър Сейджи Маехара и министърът на финансите Йошихиро Нода. Победителят ще стане премиер на страната по силата на мнозинството на партията в долната камара на парламента.

Няколко поредни правителства на Япония вече не успяват да се справят с проблемите на страната на фона на разделения парламент и противоречията в управляващата партия.

Наследникът на Кан ще се сблъска с множество проблеми, в това число силна йена, възстановяване на страната след природните бедствия от месец март, слагане на край на радиационната криза от ядрената централа, разработването на нова енергийна политика, ограничаване на огромния публичен дълг и финансирането на социалните разходите по бързо застаряващото население.