Доларът и швейцарският франк се понижиха спрямо основните валути, след като азиатските индекси прекъснаха загубите на международните борсови пазари и инвеститорите залагаха на понижение на лихвите в Австралия. Това повиши търсенето на по-високодоходни валути.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, добави 0.5% към стойността си, като това съдейства за повишение и на фючърсите на щатските индекси с около 0.5%.

Вчера щатските индекси приключиха значително на отрицателна територия, като широкият такъв се понижи с 1.6%.

Еврото поскъпна след очакванията, че ЕС ще дискутира нова версия на двустранното споразумение между Финландия и Гърция.

Единната валута се търгува на отстояние от 0.6% спрямо едноседмичния си минимум, на фона на очакванията, че изказването на председателя на Фед - Бен Бернанке, ще разочарова инвеститорите.

Те очакват с интерес оповестяването на нова вълна от стимули за щатската икономика, която проявява признаци на слабост.

Рано сутринта еврото се разменя при 1.4425, на фона на 1.4379 късно снощи. Моментно вчера то се понижи до 1.4328, или най-ниската му стойност от 19 август насам.

Доларът поевтиня значително спрямо японската йена, като се върна отново на нива под 77 йени и се разменя за 76.92 йени.

Австралийският долар поскъпна до 1.0487 от 1.0431 вчера и се насочва към повишение от 0.8% спрямо щатската валута за седмицата.

Доларът поевтиня и спрямо швейцарския франк до нива от малко под 0.7900.

Златото възстанови част от загубите си и се търгува при нива от около 1 770 долара за тройунция. Вчера фючърсите на благородния метал се понижиха моментно до нива от малко под 1 700 долара за унция.