Може ли нещо да се случи на БФБ-София през тази седмица? Това коментират трима представители от капиталовия ни пазар:

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

Обемите на търговия на Българска фондова борса продължават да спадат, като надеждите са за засилване на търговията с края на ваканционния месец август, макар БФБ-София да изглежда така, сякаш през последните месеци е в постоянна ваканция.

Реално погледнато до края на годината, единствено приватизацията на електроразпределителните дружества може да раздвижи пазара. Основните събития за предстоящата седмица са излизащите до края на месеца консолидираните шестмесечни отчети на публичните дружества.

На международните фондови борси най-вероятно ще продължаваме да наблюдаваме силна волатилност.

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

Изминалата седмица премина при липсата на активност и слаба волатилност на цените, което напълно отразява обичайната меланхолия по време на сезона на отпуските, липсата на корпоративни новини и негативното въздействие на настроенията на световните пазари.

Търговията на БФБ през тази седмица ще продължи да се диктува в значителна степен от настрoенията на световните пазари. Въпреки, че като цяло пазарните нива са в низходящ тренд, то негативното влияние се усеща по-силно по позициите на ходинговите дружества, които изглежда поеха най-голямата тежест при търсенето на ликвидност през последните 2 седмици и съответно претърпяха най-голямо понижение.

Вероятно тази конюнктура ще се запази и през следващите дни. Интересен момент през седмицата ще бъде сряда (31.08.2011 г.), когато започва търговията с правата на Българо-Американска Кредитна Банка (100% увеличение на капитала от 12 млн. лв. на 24 млн. лв.) с емисионна стойност за 1 акция от 4 лева, при текущи пазарни нива 4.15 лева.

Благовест Крачев, брокер, Карол

След разочароващата минала седмица, повечето от нас не се надяваме на изненади през тази. Обикновено крайно ниските обороти, като тези, които наблюдаваме в последно време, водят до известно възстановяване на цените.

Купувачите в момента са изключително слаби или може би се „пазят" за по-ниски цени и евентуално възстановяване засега изглежда ще бъде с бавни темпове. Възможно е да наблюдаваме по-интересна търговия с акциите на Булгартабак-Холдинг, тъй като има вероятност тази седмица да стане ясна офертата за приватизацията на дружеството.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!