Най-голямата социална мрежа в света Facebook съобщи, че обявената преди три седмици схема за възнаграждение bug for bounty за идентифициране на уязвими места в система работи: близо 50 независими хакера ще получат общо 40 000 долара.

На единия от тях са платени вече 7 000 долара за показване на шест проблема на сайта и отделно 5 000 долара за „изключително силна уязвимост", пише Financial Times.

„Наясно сме, че по света има много първокласни специалисти в сферата на компютърната сигурност и не всеки от тях работи с Facebook", написа Джо Съливан, директор по сигурността на социалната мрежа, в корпоративния блог. „Чрез програмата bug for bounty искаме да посочим и възнаградим тези хора, а и да привлечем нови".

Така Facebook се приспособява към новата реалност, в която нито една компания не е застрахована от мрежова атака и свързаните с нея загуби - материални и на репутация, пише FT. Скорошните атаки на хакерите от LulzSec и „анонимните" към Sony, Lockheed Martin, МВФ, Citigroup, RSA Security са ярък пример за това.

Да решават проблемите си с уязвимостта чрез доброволно участие на специалисти, технологичните компании като Google, Facebook, HP и др. повишават сигурността на сектора като цяло, пише още изданието.