Днес стана ясно, че първият магазин на IKEA у нас ще отвори врати в София на 20 септември.

Новината предизвика голям интерес, но след първоначалната еуфория, критиките взеха превес в коментарите в уеб пространството.

В страницата на IKEA България във Facebook към момента на писане на тази статия има 2 271 фена. Най-обсъжданата тема е каталогът на фирмата. Потребителите сравняват цените на IKEA в българския каталог и тези в други европейски държави, като според мнозина стоките у нас ще са на по-високи цени отколкото в Испания, Франция и др.

Някои от потребителите дават конкретни примери:

R. Yakimova пише „Billy библиотека - във Франция 25 евро/49 лева/ в България - 99 лева."(....) "При бърз преглед и сравнение на каталозите може да се види, че например кувертюрата Alina с 2 калъфки за възглавници на стр. 14 на българският каталог струва 169 лева, а във Франция е 59 евро, което е 115 лева. Извинявайте, но това са 54 лева разлика в полза на "бедната" Франция. По същият начин стоят нещата за рамката за гардероб в дясно - 130 лева България, 49 евро /95 лева/ Франция."

Според I. Marinov "Диван, който на запад (Austria and Germany) струва 199 EUR тук е 769 лв."

Catherina Malamot дава пример с диван Solsta, който в Милано струва 99 евро, а в нашия каталог е с цена 259 лева.

Някои хора не споделят това мнение, като според тях цените може да са по-високи спрямо някои държави, но "не са по-високи от тези в Гърция". Няколко души са на мнение, че IKEA е изпаднала в „ПР криза от първия ден".

Страстите така се разгорещиха, че се наложи администраторът на страницата да се намеси и да помоли хората да спазват добрия тон.

Според администратора на страницата при примерите за по-евтини цени в някои държави става въпрос за локални промоции.

Каталогът на IKEA можете да видите тук.

Повече за днешната пресконференция на компанията четете тук.

Посетете и нашата Фейсбук страница