Доларът поевтиня спрямо франка за трети пореден ден, което бе най-дългата му губеща серия. Това се случи след спекулации за нови стимулиращи мерки от страна на Фед, което ще означава задълбочаване на дефицитните проблеми и по-нататъшна слаба американска валута.

Щатските пари регистрираха първото си седмично понижение спрямо франка от близо месец насам. Доларът регистрира понижение от 3.1% спрямо франка в рамките на деня до 0.7712, преди да възстанови голяма част от загубите и да приключи при 0.7883.

Франкът регистрира най-голямото си седмично поскъпване спрямо еврото в историята си, на фона на продължаващите проблеми в Европа и търсенето на сигурност от страна на инвеститорите.

Еврото поевтиня с 1.3% до 1.1201 спрямо франка за деня, като за седмицата приключи с понижение от 4.2%. Това бе най-голямото седмично поевтиняване на единната валута от нейното въвеждане през 1999 година.

Доларовият индекс, следящ представянето на щатските пари, спрямо кошница от шестте основни валути, отбеляза повишение от 0.3% до 74.706 вчера.

Бразилският реал бе най-големият губещ спрямо долара на фона на намаления апетит към риск от страна на инвеститорите и загубите на щатските индекси от по над 2.5%. Реалът поевтиня с 1.3% спрямо долара до 1.6411, и моментно регистрира най-ниска стойност от 9 август при ниво от 1.6470.

През изминалата седмица председателя на Фед обяви, че резерва все още разполага с инструменти за стимулиране на щатската икономика, ако това се наложи.

Редица анализатори са на мнение, че слабите данни за заетостта могат да подтикнат Бернанке за приемане на подобни мерки.