През август 2011 г. цената на златото се е покачила с 26%.

За щастие пазарите започнаха да се съвземат, въпреки това, несигурността остава и мнозина се уповават на златото.

Business Insider предлага на феновете на ценния метал не само да инвестират в злато, но и да... ядат злато.

Да, златото може да се яде. Вижте как:

Бейгъл

През 2007 г. гостите в хотел Westin New York на Таймс Скуеър се радваха на специална оферта: само срещу 1 000 долара те можеха да си купят най-скъпия бейгъл в света.

Той е създаден от Франк Тухаге, а парите от него отиваха за благотворителност. Освен крем сирене с трюфели, бейгълът бе обсипан и с ядливи златни парченца.

Ризото със златни листа

Ризотото е едно от най-популярните ястия с ориз в Италия.

В Милано готвачът Гуалтиеро Маркези предлага ризото със зеленчуци, покрито със златен лист.

Пица

Готвачът Доменико Крола е прочут в Италия и Великобритания. Неговият ресторант Бела Наполи стана известен с една определена пица, печена в тухлена пещ.

През 2006 г. Крола пусна в eBay оферта за "Pizza Royale 007". Върху нея има неща, които няма да намерите в обикновена пицария - хайвер, еленско месо и... прашинки от 24-каратово злато. Търгът бе спечелен от адвокат на име Маурицио Морели, който плати 4 200 долара за пицата.

Сладолед

Serendipity 3 е легендарен ресторант в Манхатън. Той влезе в историята с мелбата "Golden Opulence", която създаде през 2004 г. на цена 1 000 долара. 3 години по-късно те създадоха още по-скъпият "Frozen Haute Chocolate," който струваше 25 000 долара. В него има ванилов сладолед и листа от 24-каратово злато. Сервира се със златна лъжичка, която клиентът може да задържи, а на дъното на чашата има златна гривна с диаманти, която също е за клиента.

Шоколад

Шоколадът Wispa се появи през 1981 г. в Кадбъри, Великобритания. През 2003 г. бе преименуван на "Dairy Milk Bubbly" и претърпя малки промени, които хората не харесаха. Така, през 2007 г. той се завърна триумфално.

Една негова разновидност - карамеленият Wispa Gold отново се произвежда, след като кампания във Facebook поиска завръщането му. Шоколадът бе обвит в златен лист и се продаде за 1 630 долара, което бе цената на теглото му в злато.

Черен шоколад с карамел и златни лешници

Сайтът Epicurious.com дава рецепта за кекс с черен шоколад, карамел и златни парченца. В глазурата има лешников крем и коняк. Приготвянето на десерта отнема цели 2 дни. Само глазурата се прави цял ден и трябва да престои една нощ, за да е вкусна.

Дражета

Дражетата се честа украса на десертите. Щатската комисия по храните обяви, че всички метални дражета са неядливи.

В Европа обаче положението е друго. Няма забрани за метални дражета и готвачите могат да си обсипват със злато торти и кексове, както си искат, подобно на този на снимката.

Още любопитни новини във Facebook