Месеци наред търговията на Българска фондова борса е повече от безинтересна. Наред с това пазарни участници отчитат една любопитна тенденция - корелацията на БФБ-София със световните пазари се засилва при спадове, но не такова е положението, когато борсите по света растат. Трима експерти споделят своите виждания за търговията на БФБ-София през следващите пет дни:

Петър Пешев, брокер, Бул Тренд Брокеридж

В първите дни от седмицата ще станем свидетели на разпродажби. Във втората половина е възможно успокояване и дори опити за поскъпване. Очакванията ми са породени от глобалните тенденции.

Отпускарите вече са се завърнали, което поне ще гарантира покачване на активността и обемите. По-интересна очаквам да е търговията с акциите на Булгартабак-Холдинг (БТХ) и дъщерните му София БТ и Благоевград БТ. Приватизацията на холдинга не се случи по-най добрия начин, но цената в сделката от 33 лева за акция е реално много по-висока, така че в никакъв случай БТХ не е продаден евтино.

Като към тази цена обаче добавим дивидентът от 7.19 лева, който държавата получи в резултат на печалбата за 2010 и неразпределени печалби от минали години, изплатен в края на август, както и дивидентът от 4.64 лева, който българското правителство ще получи до края на тази година или през следващата, то излиза, че ефективно сделката е сключена при цена на акция от 44.83 лева за акция или цена за държавния дял от 80% от БТХ около 264 млн. лева, а не договорените 100.1 млн. евро (195.8 млн.лева).

При тази цена компанията се оценява на 330.2 млн. лева, а не тиражираните 244 милиона. Неизвестните около реалния купувач на държавния дял притесняват инвеститорите тук.

Евентуални промени в състава на SOFIX също могат да провокират разпродажби по напускащите индекса компании и изкупувания с акциите на влизащите в изчислението на индекса.

Най-вероятно до края на годината ще станем свидетели и на борсовият дебют на електроразпределителните дружества. Компании от този тип имат шанса да привлекат вниманието на чуждестранните инвеститори към БФБ.

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

Смятам, че през следващата седмица няма да сме свидетели на нещо изключително интересно на нашата борса. Очаквам ниските обеми да се запазят.

Предвид негативното развитие на световните водещи капиталови пазари очаквам да се засилят разпродажбите на повечето акции на БФБ, без в това да има особена логика.

Наистина, в момента пазарът е завладян от несигурност, но странното е, че корелацията с международните пазари е само в негативна посока. Спад навън обикновено означава и спад на БФБ, но ръстът на индексите в Америка, Европа и Азия не води до покачване на родните индекси.

Дамян Колев, брокер, Наба Инвест

Притесненията за забавяне на икономическия растеж и навлизане в нова рецесия, както и дълговия проблем в еврозоната най-вероятно ще диктуват настроенията и през сегашната седмица. На БФБ едва ли ще видим активност, по-голяма от обичайната, предвид ниската ликвидност.

Затварянето на позиции, с цел по-късната им покупка на по-ниски нива, свалиха цените им, като очаквам натискът да се запази. Това са финансовите дружества с анонс за увеличение на капитала, както и тези с най-бърз растеж миналата година, в резултат на повишение на продажбите им зад граница, който вече бави темпове.

В средата на седмицата е последната дата за търговия на правата на БАКБ, като там е възможно да видим по-активна търговия. Освен тях спекулативен интерес ще има върху предстоящото ребалансиране на индексите, влизащо в сила от следващия понеделник.

Институционални играчи би следвало да приключат със замените по позиции, изчислявани на база основните индекси в последните два дни, за да може от 19 септември 2011 г. да оценят коректно своето портфолио.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови активи!